Covidem vyvolaný syndrom poškozuje srdce dětí, varuje studie

8. 9. 2020 – 17:29 | Člověk | ave | Diskuze:

Covidem vyvolaný syndrom poškozuje srdce dětí, varuje studie
Ilustrace srdce dítěte s bránicí. Multisystémový zánětlivý syndrom může u dětí vyvolat výduť srdeční aorty. | zdroj: Profimedia

Děti patří ke skupinám, které covid-19 šetří. Nový lékařský výzkum však naznačuje, že je nemusí šetřit následné zdravotní komplikace, které nákaza vyvolává.

Od chvíle, kdy se do světa rozšířil nový koronavirus, se pozornost upínala zejména na seniory nebo chronicky nemocné lidi. Obě skupiny byly označeny za nejvíc ohrožené – rizikové.

Časem však vychází najevo nové komplikace spojené s nemocí covid-19, kterou virus vyvolává. Tyto komplikace přitom nezůstávají omezeny na rizikové skupiny, postihují také děti.

Jednou z nich je Multisystémový zánětlivý syndrom u dětí (MIS-C). Lékařští experti z několika amerických klinik a univerzit zjistili, že toto onemocnění může být důsledkem nákazy koronavirem.

Varující čísla

MIS-C může poškodit srdce natolik, že některé děti budou potřebovat celoživotní lékařský dohled a péči, upozorňuje tým lékařů ve zprávě o výzkumu zveřejněné ve vědeckém magazínu Lancet.

Výzkum syndromu prokázal, že se objevuje u zdánlivě zdravých dětí tři až čtyři týdny poté, co bez jakýchkoli příznaků prodělaly infekci.

Bulletin Lékařského centra Texaské univerzity cituje neonatologa Alvara Moreiru, který se na výzkumu podílel. "Je to děsivé. Na dětech nemusí být patrné příznaky (covidu) spojené s dýchacími problémy. Nikdo neví, že nemoc prodělaly a za několik týdnů se u nich vyvinou rozsáhlé záněty v těle."

profimedia-0517144624 Děti při epidemii covidu nejsou v bezpečí. | zdroj: Profimedia

Výzkum analyzoval 662 případů multisystémového syndromu z celého světa. U 532 z 628 dětí (85 procent) byl prokázán covid, 71 procent dětí se syndromem bylo hospitalizováno na jednotce intenzivní péče. Všechny děti měly vysoké horečky, většina z nich trpěla bolestmi břicha.

Každé páté dítě potřebovalo plicní ventilaci a 4,4 procenta mladších pacientů byla odkázána na mimotělní podporu. Jedenáct dětí přes intenzivní lékařskou péči zemřelo.

Na vině je virus

"Výskyt této nemoci zjevně souvisí s virem SARS-CoV-2,“ upozornil Moreira. "Syndrom přitom může být smrtelný, zasahuje víc orgánů současně – srdce, plíce, trávicí soustavu, neurologický systém. Má tolik odlišných tváří, že zpočátku bylo pro lékaře složité ho pochopit."

Více než polovina zkoumaných dětí měla nějaké poškození srdce. U desetiny se objevila výduť srdeční aorty. A právě tato skupina dětí bude podle lékařů v budoucnu nejvíc ohrožena dalšími zdravotními problémy.

"Tyto děti budou vyžadovat další intenzivní pozorování a další ultrazvuková vyšetření, abychom zjistili, zda se jejich problém vyřeší sám, anebo s ním budou žít po zbytek svého života," řekl Moreira.

Výzkum byl publikován ve vědeckém magazínu Lancet. Zprávu o něm a vyjádření doktora Moreiry naleznete v bulletinu Lékařského centra Texaské univerzity v San Antoniu.

Nejnovější články