Čtyřletá dívka objevila dokonale zachovanou stopu dinosaura

3. 2. 2021 – 9:25 | Příroda | Ladislav Loukota | Diskuze:

Čtyřletá dívka objevila dokonale zachovanou stopu dinosaura
Neuvěřitelně zachovalý otisk dinosauří tlapy. | zdroj: National Museum Wales

O nálezu, který se poštěstil dívce z Walesu, sní většina paleontologů celý život.

Čtyřletá Lily Wilderová šla se svým otcem a psem 23. ledna ve waleské oblasti Glamorgan podél pobřeží. Po cestě spatřila na jednom z kamenů podivnou stopu.

„Bylo to poměrně nízko, zhruba na úrovni ramen Lily, a ona si toho prostě všimla a řekla ‚Tati, koukej‘,“ řekla stanici BBC její matka Sally.

Ohromení paleontologové

Rodiče se nejprve domnívali, že otisk je dílem nějakého umělce. Sally si však vzpomněla, že na pobřeží byly již dříve odhaleny podobné stopy patřící dinosaurům. Objev malé Lily proto zveřejnila na Facebooku.

Brzy se ozvali paleontologové z Waleského národního muzea Walesu a nález přijeli prozkoumat.

"Je naprosto dokonalý, nedotčený. Úžasný kousek!" popsal podle deníku Wales Online nález Karl-James Langford. "Řekl bych, že to je nejlépe zachovalý otisk dinosaura objevených ve Spojeném království za posledních deset let."

Výzkumníci se domnívají, že stopu zanechal dinosaurus vysoký 75 centimetrů a dlouhý 2,5 metru. Ze stop vyčetli, že chodil po zadních nohách. Druh dinosaura neurčili. Zjistili však jeho stáří, odhadli ho na 220 milionů let.

Stopa, ze které lze číst

Kámen se stopou si vědci odvezli do muzea v Cardiffu. Vědecká hodnota stopy tkví v tom, že z ní lze číst o evoluci chůze dinosaurů. To, jak moc se stopa otiskla do té či oné části terénu, naznačuje schopnost balancování, váhy i samotné velikosti tlapy.

Rodina malé Lily sdělila, že dívku její objev přivedl k zájmu o dinosauří hračky. Muzeum slíbilo, že po konci pandemie Lily s jejími spolužáky pozve na paleontologickou výstavu, kterou obohatí i její objev.

Zdroje:
BBC

Nejnovější články