Dvě roušky na sobě nepomůžou, potvrzuje superpočítač

5. 3. 2021 – 13:22 | Technologie | Nedd.cz | Diskuze:

Dvě roušky na sobě nepomůžou, potvrzuje superpočítač
zdroj: Profimedia

Nosit dvě roušky na sobě, což původně doporučovala česká vláda, nedává smysl. Dokázal to vědecký experiment.

Dvě roušky na sobě nezvyšují výrazně ochranu před viry v porovnání se správně nasazenou jednou rouškou. Vyplývá to ze simulace, kterou provedli Japonci na superpočítači.

Česká vláda tuto možnost v nařízení vydaném koncem února doporučovala jako alternativu k respirátoru nebo nanoroušce . Po kritice odborníků ji z nařízení vyškrtla.

Jen čtyři procenta navíc

Japonští experti použili superpočítač Fugaku, aby napodobili proudění virových částic směrem od lidí, kteří mají nasazené různé typy a kombinace roušek. Jedna chirurgická rouška z netkaného materiálu, pevně nasazená přes ústa a nos, dokázala zablokovat 85 procent virových částic. Poté, co vědci přidali další roušku, zvýšila se tato hodnota o pouhá čtyři procenta.

Ve studii, kterou zveřejnily japonský výzkumný ústav Riken a univerzita v Kóbe se upozorňuje, že nosit dvě roušky není užitečné, protože se v takovém případě zvyšuje odpor vzduchu a vzduch pak snáz uniká kolem okrajů roušek.

"Nošení dvou roušek nedává smysl," píše se v závěru studie japonských vědců.

Studie dospěla k závěru, že nejlépe chrání před infekcí profesionální respirátory následované netkanými rouškami, látkovými rouškami a polyuretanovými typy roušek. Nanoroušky Japonci nezkoušeli.

Špatně opisovali

Doporučení nosit dvě zdravotnické roušky úředníci z českého ministerstva zdravotnictví špatně opsali od amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí. Upozornil na to Jiří Kůs, předseda výkonné rady Asociace nanotechnologického průmyslu.

„V Americe testovali látkovou roušku přetaženou přes zdravotnickou, lépe to těsnilo. Dvě zdravotnické přes sebe ale centrum nedoporučilo,“ napsal Kůs na svůj twitterový účet.

Zdroje:

Nejnovější články