U Pompejí vykopali ‚Lamborghini‘ z éry starého Říma

27. 2. 2021 – 19:27 | Člověk | Nedd.cz | Diskuze:

U Pompejí vykopali ‚Lamborghini‘ z éry starého Říma
Slavnostní kočár římské elity. | zdroj: Profimedia

Oblast antických Pompejí vydala archeologický poklad, který zůstával dva tisíce let zasypán sopečným popelem a prachem.

Zdobený kočár v mimořádně zachovalém stavu našli archeologové poblíž Pompejí. Byl vyroben ze železa, dřeva, bronzu a cínu. Badatelé na něj narazili při vykopávkách stájí vily Civita Giuliana 700 metrů severně od města, které v roce 79 zasypala erupce Vesuvu.

Čtyřkolový vůz nazývaný pilentum sloužil římským aristokratům. Používali ho při svatebních obřadech nebo slavnostech.

Ředitel pompejských vykopávek Massimo Osanna sdělil, že to je v oblasti první nález tohoto druhu. Kočáry, které tam dosud byly vykopány, sloužily běžnému provozu a přesunu lidí i nákladů nebo v zemědělství, ne ke slavnostním obřadům.

U zdobeného obřadního kočáru se našly také mineralizované dřevěné části a otisky po organickém materiálu, například po dekoraci z rostlin. Kočár byl v předsíni před stájemi, kde už v roce 2018 byly vykopány ostatky tří koní, z nichž jeden byl v době osudné erupce Vesuvu zapřažen.

„Je to naprosto mimořádný objev, který posouvá naše pochopení toho starého světa,“ řekl ředitel Osanna. Ministerstvo kultury vydalo prohlášení, ve kterém kočár označilo za „jedinečný nález, který v Itálii nemá obdoby“.

Pompeje leží 23 kilometrů jihovýchodně od Neapole a v době výbuchu Vesuvu v nich žilo třináct tisíc lidí. Organizovaný odkrv tam zahájili v polovině osmnáctého století. Prozatím byly odhaleny asi dvě třetiny města.

„Objevy v Pompejích nás nepřestávají fascinovat a bude tomu tak mnoho dalších let, protože je třeba odhalit ještě dalších dvacet hektarů území,“ řekl ministr kultury Dario Franceschini.

Vykopávky v Pompejích poskytují náhled do života lidí na počátku letopočtu a mezi turisty patřily v předcovidové době k nejvyhledávanějším místům v Itálii. V roce 2019 Pompeje navštívilo 3,9 milionu lidí.

Archeologické práce nezastavila v Pompejích ani pandemie covidu-19. Výzkumníci tam loni nalezli mimořádně zachované thermopolium – antické rychlé občerstvení. Letos k němu přibyl unikátní zdobený kočár.

Zdroje:

Nejnovější články