Hyeny nahromadily v jeskyni statisíce kostí. Jsou mezi nimi ohlodané lidské lebky

3. 8. 2021 – 17:11 | Příroda | Pavel Jégl | Diskuze:

Hyeny nahromadily v jeskyni statisíce kostí. Jsou mezi nimi ohlodané lidské lebky
Kostnici dokážou vytvořit i hyeny. | zdroj: Profimedia

Objevena nevídaná kostnice, na které pracovaly generace šelem.

Vědeckému týmu se při průzkumu lávové jeskyně v Saúdské Arábii naskytl šokující obraz. Když vědci vstoupili do dosud neprozkoumané podzemní dutiny, uviděli v ní stovky tisíc kostí.

Jeskyni, známou po názvem Umm Jirsan, kterou před tisíci lety vyhloubil proud lávy, chtěli místní geologové prozkoumat už počátkem století. Avšak do temných chodeb se neodvážili. Vysvětlovali to tím, že se z ní ozývají podivné zvuky.

Teď se tím ale výzkumníci z několika zemí pod vedením expertů z německého Institutu Maxe Plancka nenechali odradit a do jeskyně vstoupili. Spatřili tam dno pokryté místy souvislou vrstvou ohlodaných kosterních ostatků. Rozbor ukázal, že kosti patří čtyřem desítkám druhů zvířat, především koňům, oslům, vlkům, liškám, ovcím, velbloudům, kozám a také – lidem. Po lidech zůstaly zejména lebky.

Sběratelky kostí

Výzkumníci zjistili, že tyto kosterní pozůstatky v jeskyni zbyly po hostinách, jejichž dějištěm byl Umm Jirsan po tisíce let. Nejstarší kosti pocházejí z doby před sedmi tisíci lety, nejmladší z první poloviny devatenáctého století.

A kdo v jeskyni z Arabského poloostrova hodoval? Ve studii zveřejněné v magazínu Archaeological and Anthropological Sciences, vědci dospěli k závěru, že to byly hyeny žíhané. V současnosti jsou tyto šelmy v oblasti velmi vzácné, v minulosti však patřily mezi početně zastoupené druhy.

Hyeny vášnivě hromadí kosti,“ vysvětluje v časopise Gizmodo zooarcheolog Mathew Spencer, který se na analýze kostí a studii ostatků podílel.

Šelmy vykrádající hroby

Fakt, že na místě hodovaly hyeny, dokládají především stopy zubů na kostech, které odpovídají hyenímu chrupu, i biologické stopy po průchodu hyením žaludkem.

Hyena je všežravec. Loví hmyz a menší obratlovce. Často požírá mršiny nebo dožírá zbytky potravy po jiných šelmách. Pochutná si také na masu v pokročilém stádiu rozkladu, které jiné šelmy nesežerou. Stráví nejen šlachy, ale často i kosti. 

Chrup hyen je výborně přizpůsoben k drcení kostí. K tomu má hyena nejsilnější stisk čelistí ze všech šelem. Dosahuje neuvěřitelných 450 atmosfér.

Nálezy lidských kosterních ostatků však podle vědců nesvědčí o tom, že by šelmy útočily na lidí. Autoři studie upozorňují, že hyeny jsou známé jako vykradači čerstvých hrobů.

profimedia-0529088251 Hyena žíhaná, vykrádačka hrobů. | zdroj: Profimedia

Zdroje:
Gizmodo, Archaeological and Anthropological Sciences

Nejnovější články