Jezte medúzy a zachráníte ryby, nabádají biologové

22. 10. 2020 – 18:54 | Příroda | ave | Diskuze:

Jezte medúzy a zachráníte ryby, nabádají biologové
Obří medúza, na kterou potápěč narazil u břehů Británie. | zdroj: Profimedia

Rybí populace v mořích a oceánech jsou decimovány průmyslovým rybolovem. Co kdybychom místo ryb začali jíst žahavce, kteří nám ztrpčují koupání v mořích?

Australští biologové navrhují, abychom se v zájmu udržitelného rybolovu přeorientovali na konzumaci medúz.

Jejich výzva je reakcí na studii publikovanou v září v magazínu Nature, ve které vědci upozorňují na hrozící vymírání některých druhů ryb v důsledku rybolovu. Průmyslový rybolov, který dnes zabírá větší plochu než zemědělství, ohrožuje 90 druhů chráněných ryb a decimuje populaci mnoha dalších druhů.

Žahavci jsou udržitelnou stravou

Mořská bioložka a autorka několika knih o medúzách Lisa-ann Gershwinová, která se postavila do čela iniciativy za konzumaci medúz, vysvětluje, proč je žahavec z hlediska ochrany životního prostředí lepší jídlo než ryba. Gershwinová tvrdí, že medúzy splňují představy o udržitelné stravě.  

"Rozmnožují se pučením, a jsou to v podstatě klony. Dají se přirovnat třeba k jablkům. I když očešeme celou jabloň, bude dál plodit jablka a ta budou geneticky identická. Pokud tedy při rybolovu ochudíme ekosystém o několik medúz, jejich genetická identita přetrvá," píše bioložka.

V Austrálii se vyskytuje několik jedlých druhů medúz jako například kořenoústka korálová, jejíž populace je neuvěřitelně početná, upozorňuje Gershwinová. Bioložka upřesňuje, že kořenoústky se již loví a vyvážejí do zahraničí a je to výnosný byznys.

Pochutnáte si na medúze?

Medúzy se podle vědkyně dají pokládat skvělé dietní jídlo. Na porci o 100 gramech připadá 42 kalorií, což je podobný poměr jako u ledového salátu. Medúzy ale navíc obsahují bílkoviny.

profimedia-0315099613 jellyfish salad Salát z medúzy. | zdroj: Profimedia

Konzistence medúzy podle popisu Gerwhwinové připomíná "něco mezi okurkou a gumičkou do vlasů", protože je křupavá a tuhá zároveň. "Někteří lidé ji vyhledávají, a medúzy dokonce v mnoha kuchyních platí za lahůdku," píše bioložka o konzumaci žahavců.

Patří se ale dodat, že medúza nemá chuť, tu vytváří až omáčka či dip, s nímž se servíruje.

Vědkyně však podtrhuje, že bychom se měli v první řadě zaměřit na příčiny toho, proč ubývá rybích populací. Lidstvo podle ní loví příliš mnoho ryb, přechod na lov medúz by mohl pomoci, ale sám o sobě trend úbytku ryb nezastaví.

zdroj: YouTube

Zdroje:
ČTK, BBC, Nature

Nejnovější články