Prehistorické monstrum bylo vzdáleným příbuzným člověka

21. 5. 2020 – 15:06 | Příroda | Ladislav Loukota | Diskuze:

Prehistorické monstrum bylo vzdáleným příbuzným člověka
Tullimonstrum - podivný dravec, lovící v bahnitém mořském dně před více než 300 miliony let | zdroj: Profimedia

Slepenec ryby, ptáka a hlemýždě byl v evoluci lidem blíž, než byste mohli předpokládat.

Badatelé odhalili původ 'monstra' prehistorických moří. A vše ukazuje na to, že podivný tvor byl náš vzdálený příbuzný. 

Příšera, kterou byste si nevymysleli

Je to výjimečný živočich. Svůj název Tullimonstrum gregarium anebo také Tullyho příšera dostal po objeviteli Francisovi Tullym.

Amatérský hledač zkameněli objevil fosilii živočicha, který žil v epoše karbonu před 306 až 309 miliony let, v roce 1958 v americkém státě Illinois.

A co je na monstru tak výjimečné?

V první řadě samotný vzhled. Takovou bizarní příšeru byste si ani ve snu nevymysleli. Tvor, který dorůstal délky čtyřiceti centimetrů, působí jako ryba s krkem pštrose, hlavou supa a očima šneka

Tullimonstrum_NT ... a ještě jednou bizarní Tullyho příšera, tentokrát i zezadu | zdroj: Nobu Tamura

Jeho tělo bylo podobné vřetenu a zakončené svislou ocasní ploutví. Po stranách těla měl živočich dutiny – žaberní vaky. Vepředu z něj vybíhal dlouhý krk nebo spíš sosák zakončený supí hlavou osazenou ostrými zuby.

Oči mělo zvíře na místě, kde z těla vyrůstal krk. Byly umístěny na tykadlech jako u hlemýždě.

Vědci se už desítky let přou o tom, kam Tullimonstrum zařadit. Dohadují se, zda tento živočich byl obratlovec. Tullyho příšera žila v období, kdy se páteř teprve stávala žhavým výstřelkem evolučního vývoje.

profimedia-0281366751u Zkamenělina tullimonstra. Proboscis = sosák, Jaw = čelist, Eye = oko, Body = tělo, Tail = ocas | zdroj: Profimedia

Studie ho zprvu zařazovaly mezi měkkýše, příbuzné plžů. Potom také mezi členovce, kam patří třeba stonožky. Nejnovější studie, která se monstru věnuje, však nalezla indicie o tom, že to byl obratlovec.

Výzkum paleontoložky Victorie McCoyové z Wisconsinské univerzity identifikoval ve fosilizované tkáni živočicha stopy keratinů a jiných proteinů typických pro obratlovce, potažmo jejich kosti.

Podařilo se to pomocí mikrospektroskopie. Při ní jsou fosilie ozářeny laserovým paprskem, v jehož světle je neinvazivní cestou odhaleno chemické složení zkoumaného objektu.

Spor končí?

Vše tedy ukazuje na to, že jsme měli podivného, byť velmi vzdáleného, příbuzného.

zdroj: YouTube

Nakonec si proto můžeme položit otázku: Bude tím spor o Tullimonstra konečně uzavřen?

Kdepak, lze tušit, že spolu s jeho fosiliemi budou nyní studovány i zkameněliny bezobratlých, aby bylo jisté, že jejich mikrospektroskopie nemůže dospět k podobným výsledkům.

Teprve pokud oponenti nezískají v příštích letech protiagumenty, budeme moct původ tohoto prehistorického živočicha považovat za objasněný. 

Studie byla publikována v Online Library.

Nejnovější články