Nejvíc obětí covidu mají země s vysokým počtem obézních, tedy i Česko

4. 3. 2021 – 17:37 | Člověk | Nedd.cz | Diskuze:

Nejvíc obětí covidu mají země s vysokým počtem obézních, tedy i Česko
Řez kožní tkání obézního jedince ukazující podkožní tuk a tukové buňky (adipocyty, žluté). Vpravo nahoře jsou částice koronaviru. Obézní lidé mají víc tukových buněk, ve kterých se ukládají částice koronaviru. To u nich způsobuje větší míru zánětů. | zdroj: Profimedia

Ve státech, ve kterých má víc než polovina obyvatel nadváhu, si covid-19 vybírá nejvyšší počet obětí, upozorňuje zpráva Světové federace pro obezitu. Patří mezi ně také Česko, které eviduje víc než 21 tisíc úmrtí na covid.

Podle aktuálních dat českého ministerstva zdravotnictví a Univerzity Johnse Hopkinse (zpráva Světové federace pro obezitu vychází z údajů starých dva týdny) v České republice  připadá 196 obětí covidu na 100 tisíc obyvatel, ve Spojených státech 159, v Belgii 194, ve Slovinsku 184.

WHO definuje nadváhu jako stav, kdy je index tělesné hmotnosti BMI rovný či vyšší než 25, a obezitu jako BMI, které se rovná nebo je vyšší než 30. BMI = hmotnost v kg/výška v m2

Všechny tyto státy přitom mají v dospělé populaci nadpoloviční podíl lidí s nadváhou nebo obézních. (V Česku trpí nadváhou či obezitou 71 procent mužů a 57 procent žen.)

Ze zemí s vysokou mírou lidí s nadváhou přitom pochází 2,2 milionu z celkového počtu 2,5 milionu úmrtí na covid, upozorňuje zmíněná zpráva. Druhou nejnižší míru úmrtnosti má tuto nemoc má Vietnam, země s nejnižším podílem lidí s nadváhou.

"Byli jsme šokováni, když jsme viděli tak vysokou souvislost mezi podílem dospělých v zemi s nadváhou a úmrtím na covid-19," cituje deník The Guardian hlavního autora zprávy, doktora Tima Lobsteina.

„Souvislost mezi mírou obezity a mortality v případě nemoci covid-19 je jasná a závažná,“ reagoval na stejný dokument ředitel Světové zdravotnické organizace Tedros Ghebreyesus.

Kamínek do covidové mozaiky

Data zprávy odpovídají výsledkům metaanalýzy představené loni v září, v níž odborníci z Univerzity v Severní Karolíně zpracovali údaje ze 75 studií z celého světa o vztahu covidu a obezity od 400 tisíc pacientů. Vyplývá z nich, že mezi lidmi, kteří mají nadváhu nebo trpí obezitou, často propuká těžká forma covidu a lidé z těchto kategorií jí také často podléhají.  

S obezitou roste riziko, že člověk covidem onemocní. Pokud onemocní, je u obézního člověka vyšší pravděpodobnost hospitalizace. A pokud je hospitalizován, pak častěji končí na jednotce intenzivní péče, kde jeho organismus přes veškerou péči útok virů mnohdy nezvládne a jedinec umírá.

Vědci z Univerzity Johnse Hopkinse ve svém výzkumu publikovaném v časopisu Lancet loni dospěli k závěru, že nadváha nebo obezita zvyšuje riziko horšího průběhu infekce čtyřmi způsoby: Omezuje plicní ventilaci, zvyšuje riziko vzniku krevních sraženin a zhoršuje imunitní odpověď. Vyšší množství tukových buněk také působí v organismu prozánětlivě, protože se v nich ukládá vyšší množství částeček koronaviru.

Očkovat obézní mezi prvními?

Světová federace pro obezitu ve své zprávě doporučuje, aby obézní lidé byli preferování při očkování proti covidu. Jenže samotné očkování těmto lidem neskýtá spolehlivou ochranu. Zkušenosti ukazují, že u nich bývá vakcinace méně účinná.

"Nyní víme, že nadváha populace je další pandemií, kterou vlády zle podcenily," podotkl ke zprávě Tim Lobstein ze Světové federace pro obezitu.

profimedia-0363436137 boris Poznáváte ho? Britský premiér Boris Johnson má problémy s nadváhou - a prodělal těžký covid. | zdroj: Profimedia

Zdroje:
The Lancet, worldobesity.org

Nejnovější články