Po Zemi kráčely miliardy Tyrannosaurů rexů

20. 4. 2021 – 18:08 | Příroda | Ladislav Loukota | Diskuze:

Po Zemi kráčely miliardy Tyrannosaurů rexů
Tyranosaurus rex, děsivý tvor. Jeden z největších suchozemských predátorů všech dob. | zdroj: Profimedia

Byl to jeden z největších masožravých dinosaurů a zároveň jeden z největších suchozemských predátorů všech dob. Nová studie odpovídá na otázku, kolik jedinců tohoto druhu Zemi obývalo.

Po Zemi během 2,4 milionu let kráčelo na 2,5 miliardy jedinců druhu Tyranosaurus rex (T. rex).

K takovému výsledku dospěla vědecká studie vedená paleobiologem a profesorem Kalifornské univerzity v Berkeley Charlesem Marshallem.

Jak to spočítali

Ke zjištění celkového počtu predátorů výzkumníci použili Damuthův zákon, který popisuje vztah mezi velikostí těla a hustotou jedinců určitého druhu. Zákon vychází z jednoduchého principu: Čím větší je jednotlivé zvíře, tím nižší je jeho populační hustota.

Zákon bere do úvahy také to, na kterém místě v potravinovém řetězci se tvor nachází. A poměřuje i jeho fyziologii, která ho předurčuje k životu v určitých zeměpisných pásmech.

Marshallův tým umístil T. rexe mezi velké savčí masožravce, jakými jsou třeba tygři a lvi, a velkého plaza, jakým je například komodský drak.

Pomocí fosilních záznamů tým určil průměrnou hmotnost jedince na 5200 kilogramů. Výzkumníci do modelů zanesli také věk jednoho T. rexe, od něhož odečetli dobu jeho pohlavního dospívání.

Výzkumníci se dobrali k tomu, že T. rexové byli rozšířeni na území o rozloze 2,3 milionu kilometru čtverečních, v jedné chvíli žilo na planetě kolem 20 tisíc pohlavně dospělých jedinců a jedna generace trvala 19 let. Do své kalkulace pak zařadili trvání druhu 2,4 miliardy let, během něhož na Zemi žilo na 127 tisíc generací druhu.

Nakonec se z toho zrodil výsledek. Je jím číslo 2,5 miliardy – průměrný počet pohlavně dospělých T. rexů obývajících během zmíněné doby planetu.

„Velmi nám záleželo na tom, abychom dospěli k přesnému číslu,“ ujistil profesor Marshall. Vědec vysvětlil, že cílem jeho týmu, který svou studii zveřejnil v časopise Science, nebylo předložit historickou kuriozitu, ale naznačit, jaký vliv měli obávaní dinosauři na ekosystém.

A jak to je s lidmi

Číslo 2 500 000 000 vypadá jako vysoké. Jenže porovnejme ho s lidmi.

Jen v tomto okamžiku existuje na světě dvakrát víc pohlavně dospělých zástupců našeho druhu. A pokud vezmeme do úvahy dějiny našeho druhu, pak zjistíme, že planetu už obývalo víc než 100 miliard Homo sapiens.

profimedia-0387794777 t.rex Tak na tohle pozor: Tyranosaurus v protisměru! | zdroj: Profimedia

Zdroje:

Nejnovější články