Muskova raketa pro Mars letěla i přistála. Poté však explodovala (VIDEO)

4. 3. 2021 – 2:05 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Muskova raketa pro Mars letěla i přistála. Poté však explodovala (VIDEO)
Starship SN10 krátce před přistáním. | zdroj: Profimedia

Vzorovému modelu rakety Starship, která by měla dopravit lidskou posádku na Měsíc i na Mars, se při testovacím letu poprvé podařilo přistát. Osm minut po přistání však vybuchl. 

Prototyp vesmírného korábu Starship SN10 společnosti SpaceX, kterou založil vizionář Elon Musk, odstartoval ve čtvrtek po půlnoci SEČ z kosmodromu poblíž texaské osady Boca Chica. Vystoupal do deseti kilometrů. Tam vypnul motory, převrátil se na břicho a pomocí bočních křídel klouzal zpátky k Zemi.

Několik set metrů nad povrchem zažehly motory, raketa se vzpřímila a přistála. Byla však nakloněna a už během přistávacího manévru od motorů vyšlehly zlověstné plameny. 

„Napotřetí to bylo kouzelné,“ rozplýval se hlavní inženýr projektu John Insprucker. „Měli jsme úspěšné měkké přistání na přistávací ploše, které uzavřelo krásný zkušební let.“

To však nebyl konec příběhu. Ze spodní části rakety nepřestávaly šlehat plameny. Osm minut po přistání se ozval výbuch, který způsobil unikající metan, objevila se ohnivá koule, tlaková vlna odhodila raketu jako hračku několik desítek metrů do výšky a roztrhla.

Exploze za explozí

SpaceX dosud provedla osm cvičných letů chystané opakovaně použitelné rakety. Také předchozí dva prototypy (SN8 a SN 9) explodovaly, ale po tvrdém přistání. Tentokrát raketa přistávací manévr ustála.

Poslední tři prototypy Starshipu, které SpaceX testovala, byly konturami blízko budoucí podobě rakety. Byly vyrobeny z oceli a vybaveny třemi motory Raptor využívajícími směs kapalného kyslíku a metanu.

1085627-profimedia-0387109989starship-615x367 Ilustrace lodi Starship letící do vesmíru. | zdroj: SpaceX

Konečná verze lodi Starship má být vysoká 50 metrů a její hmotnost bez paliva má dosahovat 150 tun. Bude to druhý stupeň větší orbitální rakety, kterou bude tvořit ještě 72 metrů vysoký nosič Super Heavy s 28 motory.

Zdroje:

Nejnovější články