První vakcína vyvinutá proti obávaným variantám covidu je v testech úspěšná

7. 5. 2021 – 12:17 | Technologie | Pavel Jégl | Diskuze:

První vakcína vyvinutá proti obávaným variantám covidu je v testech úspěšná
Laborantka pracující na vývoji vakcíny. | zdroj: Profimedia

Farmaceutická firma Moderna oznámila úspěch v evolučním závodu s koronavirem SARS-CoV-2.

Rozbíhá se evoluční závod koronaviru z čínského Wu-chanu s farmaceutickými firmami.

Vir mutuje, mění svůj povrchový protein. Snaží se unikat protilátkám, které lidé během roku posbírali, a také imunitě, kterou jim dodávají vakcíny. Farmaceutické společnosti reagují vývojem vylepšených vakcín, které mají imunitu proti novým variantám posílit.

Slibné výsledky

Nejdále v tomto úsilí je firma Moderna. Testy její vakcíny upravené proti variantám koronaviru, které se zrodily v Brazílii a v Jižní Africe a které (částečně) vzdorují nynějším očkovacím látkám, naznačují vysokou účinnost. První zkoušky očkovací látky – v laboratoři i na pacientech – ukazují, že zmíněné varianty viru spolehlivě ničí.

Americká společnost ověřovala souběžně posilovací dávku své nynější vakcíny proti covidu a upravenou očkovací látku. Testovala je na lidech, kteří dříve dostali dvě dávky. Každý typ vakcinace dostalo dvacet jedinců.

Už dva týdny po třetí injekci se u lidí zvýšila hladina protilátek zneškodňujících zmíněné varianty koronaviru, které mají obdobné mutace hrotového proteinu viru. Upravená vakcína (mRNA-1273.351) však zajistila vyšší hladiny protilátek než nynější vakcína (mRNA-1273).

„Získali jsme povzbudivá data. Posilují naše přesvědčení, že jsme zvolili strategii, která zabírá,“ cituje agentura Reuters ředitele Moderny Stéphane Bancela.

Moderna chce modifikovanou očkovací látku začít vyrábět už podzim. „Máme pružnou technologii. Budeme provádět tolik aktualizací naší vakcíny, kolik bude nutné k tomu, abychom pandemii zvládli,“ ujistil ředitel Bancel.

Rychlé schválení?

Na vývoji upravené vakcíny pracuje také tandem společností Pfizer/BioNTech.

Jak Moderna, tak Pfizer/BioNTech využívají technologii založenou na molekule označované jako messenger RNA (mRNA, messenger ribonukleové kyseliny), která nese instrukce k tomu, aby organismus vytvořil spike protein koronaviru. Tento protein, který si můžeme představit jako hroty na povrchu koronaviru, umožňuje koronaviru proniknout do hostitelské buňky.

Po očkování si naše buňky tento protein samy vytvoří. Imunitnímu systému se jeví jako infikované a tělo na ně zareaguje bezpečnou imunitní odpovědí.

Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí i Evropská léková agentura ujistily, že upravené vakcíny budou schvalovat ve zkráceném řízení, které zabere pouze několik dnů.

Zdroje:
BBC, ScienceNews, Moderna

Nejnovější články