Rembrandt je mrtev. Ať žije umělá inteligence, která za něj maluje dál!

24. 6. 2021 – 15:07 | Technologie | Pavel Jégl | Diskuze:

Rembrandt je mrtev. Ať žije umělá inteligence, která za něj maluje dál!
Pracovnice Rijksmusea připravuje umělou inteligencí rekonstruovanou Rembrandtovu Noční hlídku k vystavení. | zdroj: Profimedia

Umělá inteligence se prosazuje také ve světě umění. Pixel po pixelu dokončila jeden z nejznámějších Rembrandtových obrazů – Noční hlídku.

Je to ikonický obraz. Namaloval ho v roce 1642 Rembrandt van Rijn, jeden z nejlepších malířů všech dob. Je obdivován zejména pro to, jak barokní mistr vystihl hru světla a stínu i dynamiku pohybu.

Rembrandt ho vytvořil pro velitelství amsterdamské vojenské posádky. Zobrazuje oddíl vedený kapitánem se šerpou, který odchází na stráž.

Pohnutý osud velkého díla 

Plátno, nyní vystavené v amsterdamském Rijksmuseu, mělo pohnutý osud. V roce 1715 ho ořízli tak, aby se vešlo mezi dvoje dveře na amsterdamské radnici. Potom ho ještě přetřeli nátěrem, který mu dodal tmavý nádech.

Tak vznikla přezdívka Noční hlídka, byť obraz zachycoval denní scénu a Rembrandt ho původně nazval Posádka kapitána Franse Banninga Cocqa a Willema van Ruytenburcha.

Ve čtyřicátých letech minulého století se během restaurace obrazu podařilo nátěr odstranit. Obraz však zůstal tmavý. Opraveny jsou ale stopy po dvou útocích vandalů vedených nožem a kyselinou.

Zbývalo však obraz, který v oříznuté formě byl 4,5 metru široký a téměř čtyři metry vysoký, domalovat. O to se zatím nikdo nepokusil.

Strojové umění excelovalo

Uříznuté části se nedochovaly, naštěstí však v londýnské Národní galerii existuje kopie původního díla od malíře Gerrita Ludense. Jeho dílo se od Rembrandtova liší stylem (tahy štětce), barvami a dalšími nuancemi. Bylo z něj však patrné, že na levé straně po oříznutí zmizely dvě postavy a část třetí, na horní straně vrchol oblouku a k tomu i balustráda, okraj schodu, anebo část přilby. 

_119064327_5e615c63-4db9-4691-85f4-f8ceb4c17978 Rekonstrukce obrazu Noční hlídka se změnami v elipsách. | zdroj: Rijksmuseum/k volnému použití

Vedení muzea svěřilo úkol dokončit dílo umělé inteligenci. Experti ji „nakrmili“ daty z oříznutého originálu a z chybějících částí zachycených Luddensem. Její software analyzoval Rembrandtův styl – tahy štětcem, světlo, barvy, výraz portrétovaných jedinců, texturu a další parametry. Potom se dal do práce a „Rembrandtovou rukou“ dokončoval chybějící části. Maloval pixel po pixelu…

Výsledek je obdivuhodný. Můžete ho vidět na stránkách Rijksmusea ve vysokém rozlišení. Odříznuté části jsou teď v muzeu připevněny k originálnímu plátnu.

„Tato rekonstrukce vskutku ukazuje Noční hlídku tak, jak ji Rembrandt zamýšlel, na kompletním plátnu lépe vyniká jeho dynamika,“ upozornil při představení díla ředitel muzea Taco Dibbits.

r_museum_53_nightwatchdisplay Odříznutá část obrazu domalovaná umělou inteligencí je připevňována k originálu. | zdroj: Rijksmuseum/k volnému použití

Zdroje:
BBC, Rijksmuseum

Nejnovější články