Roušky i zamlžené brýle se vrací. Tyto tipy vám mohou pomoci

20. 9. 2020 – 18:30 | Technologie | Pavel Jégl | Diskuze:

Roušky i zamlžené brýle se vrací. Tyto tipy vám mohou pomoci
Také John by měl se zamlženými brýlemi potíže. Koronavirů a covidu se však nedožil. | zdroj: ish.org.uk

Fyzika se spolčila s koronaviry. Roušky a zamlžené brýle nás proto v příštích měsících potrápí ještě víc než na jaře.

Mlha před mnou, mlha za mnou. Začíná období, které může být pro obrýlené tuze nekomfortní. Kombinace roušky a chladného počasí jim nadělí zamlžené čočky brýlí.

Bude za tím zase fyzika, která funguje pořád stejně, nebere ohledy na naše roušky. Nic nám neuleví. S odcházejícím babím létem a nástupem studeného počasí si neodpustí kondenzaci, která nám ztrpčí beztak trpké období.

Trochu fyziky neuškodí

Příčina téhle patálie je prostá. Když se teplý vzduch náhle ochladí, přebytečná vodní pára z něj zkondenzuje (zkapalní = změní skupenství z plynného na kapalné) a při kontaktu s chladným povrchem čoček brýlí je zamlží. 

Právě to se děje s čočkami brýlí, když přijdete z chladného do teplého prostředí, anebo když teplý vzduch z úst vydechnete do roušky, která ho odkloní na brýle.

Co za tím vězí? Zmíněná 'přebytečná' vodní pára. Množství vodní páry, které je schopen vzduch pojmout, je závislé na teplotě. Čím je vzduch studenější, tím méně vody ve formě páry udrží, tím méně vody mu stačí k nasycení. Když je vzduch nasycen (dosáhne rosného bodu), jeho relativní vlhkost je 100 procent a z fyziky kapalin vyplývá, že za běžných podmínek vzduch přesycen být nemůže.

Co pomůže

Na trhu jsou čočky s hydrofobní (vodu odpuzující, anti-fog) povrchovou úpravou. Pokud jste si je pořídili, patrně jste ale zjistili, že se vám beztak zamlží. Výhodou je, že se rychleji odmlží.

Pomoci proti zamlžení (orosení) může hadřík napuštěný speciálními chemikáliemi, který odpuzuje vodu, anebo spreje – ty, které jsou na bázi nanočástic, odpuzují nejen vodu, ale i prach.

Skla také můžete natřít mýdlovým roztokem – nejúčinnější je mýdlo glycerínové. Anebo jarovou vodu, případně pěnou na holení. Samosebou nesmíte zapomenout skla vyleštit.

Užitečnou pomůckou proti mlžení je také kovový nebo plastový pásek na horní hraně některých typů roušek. Když si ho vytvarujete podle obličeje, omezíte proud vydechovaného vzduchu na čočky.

Jednoduchý recept, jak mlžení skel omezit, ukazuje na Twitteru zdravotnice z Michiganu – zkřížit gumičky, aby horní okraj roušky lépe přilnul k obličeji a na brýle se dostala menší část vydechnutého vzduchu.

Nakonec připojuji přehledný výklad hlavních protizamlžovacích technik a přání, aby se vám viry, koronaviry i mlhy vyhýbaly.

zdroj: YouTube

Nejnovější články