Sonda Odyssey vidí na rudé planetě modré duny

17. 4. 2021 – 18:17 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Sonda Odyssey vidí na rudé planetě modré duny
Modré duny na rudé planetě. | zdroj: NASA/volné pro komerční užití

Marsu se říká rudá planeta. Když se podíváte na noční oblohu, musí vám být jasné proč. Snímek z americké sondy ho však představuje jinak.

Na nebi Mars poznáme podle červené barvy. Je způsobena železem na jeho povrchu. A protože má planeta řídkou atmosféru, můžete barvu vidět i ze Země, zvlášť zřetelné to je v dalekohledu.

Americká vesmírná agentura NASA zveřejnila v dubnu dosud nepublikovaný unikátní snímek, který by nás mohl přivést na myšlenku, zda Mars není také modrý.

Na snímku vidíte bílé namodralé duny vyskytující se v oblasti polární čepičky Marsu. Pokrývají oblast velkou zhruba jako Francie.

Fotografie je ve skutečnosti skládačkou snímků, které pořídila sonda NASA Mars Odyssey, obíhající planetu už od října 2001. Jejím hlavním úkolem je zkoumat spektrometrem složení povrchu Marsu a mapovat na něm vodu.

profimedia-0433185716 Kresba sondy Mars Odyssey na oběžné dráze Marsu. | zdroj: Profimedia

Právě ze spektrometru Thermal Emission Imaging System pochází představený snímek. Toto zařízení sondy přirozeně vidí Mars v jiných barvách než lidské oko, pro které jsou barvy z něj falešné. Člověk by chladné dumy ve skutečnosti viděl jako temná místa.

Oblasti s nižšími teplotami zaznamenává spektrometr v modřejších odstínech, zatímco teplejší místa zalitá slunečními paprsky jsou zobrazena žlutě, oranžově až tmavě červeně.

Spektrometr pomáhá expertům z NASA poznat materiál planety, tím, že měří, jak Mars se ohřívá a ochlazuje.

Na titulním snímku je jen výřez z obrázku, který zabírá plochu širokou třicet kilometrů. Tady ho můžete vidět v celé šířce.

504716main_pia13662-full_full Marsovské duny v plné kráse s polární čepičkou. | zdroj: NASA/volné pro komerční užití

Obrázek je součástí sady snímků ke dvacátému výročí Odyssey, nejdéle sloužící sondě obíhající Mars.

"Sonda Odyssey nám poskytla neocenitelné informace. Před Odyssey jsme nevěděli, kde voda na Marsu přesně je," cituje NASA na svém webu vědeckého pracovníka projektu Jeffreye Plauta z laboratoře Jet Propulsion Laboratory NASA, která sondu řídí.

Zdroje:
NASA/JPL

Nejnovější články