Sonda Perseverance vyrobila na Marsu kyslík, který se dá dýchat

22. 4. 2021 – 12:24 | Vesmír | Nedd | Diskuze:

Sonda Perseverance vyrobila na Marsu kyslík, který se dá dýchat
Selfíčko robotického vozítka Perseverance a vrtulníku Ingenuity. | zdroj: Profimedia

Je to příslib pro lety lidí na Mars: Pojízdná robotická laboratoř Perseverance vyrobila na rudé planetě kyslík. 

Bylo to poprvé, co nějaký přístroj získal tento prvek z ovzduší cizí planety. Zařízení MOXIE o velikosti toastovače rozštěpilo na Marsu oxid uhličitý na kyslík a uhlík

„Je to krok k přeměně marsovského oxidu uhličitého na kyslík,“ píše na svém webu americká vesmírná agentura NASA.

„MOXIE je nejen prvním přístrojem, který vyrábí kyslík v jiném světě. Je to první z mnoha technologií, které pomohou vesmírným misím žít na cizích planetách z tamních zdrojů,“ cituje web ředitelku technologických experimentů vesmírné agentury Trudy Kortesovou.

Zařízení MOXIE, které vyvinul Massachusettský technický institut (MIT), štěpí oxid uhličitý za teplot kolem 800 stupňů Celsia. V úterý při svém prvním testu zařízení vyrobilo pět gramů kyslíku, což by jednomu astronautovi při běžném pohybu vystačilo na deset minut dýchání. V plném režimu by ale MOXIE mohl vyrábět až deset gramů kyslíku za hodinu.

Výroba kyslíku na Marsu je klíčová jak pro pobyt astronautů na planetě, tak pro pohon raket při zpátečním letu na Zemi. Kapalný kyslík se používá v motoru jako okysličovadlo.

Oxid uhličitý, jehož štěpením MOXIE kyslík vyrábí, tvoří až 96 procent atmosféry Marsu. Kyslík je v něm zastoupen pouze 0,13 procenta, zatímco na Zemi je ho v ovzduší 21 procent.

Prověřit technologii výroby kyslíku patří mezi hlavní vědecké úkoly pojízdné robotické laboratoře Perseverance, která přistála na Marsu 18. února.

Perseverance má také pátrat po zbytcích mikrobiálního života z minulosti planety a sbírat i analyzovat vzorky hornin a půdy.

Zdroje:
NASA/JPL

Nejnovější články