Podívejte se na videa ze světa, který vlastníma očima neuvidíte

19. 9. 2020 – 9:06 | Příroda | ave | Diskuze:

Podívejte se na videa ze světa, který vlastníma očima neuvidíte
Planktonická larva mořského červa. | zdroj: Profimedia

Mikroskopický svět je plný živočichů a úkazů, které vám zůstávají skryty.

Je to prostředí, do kterého nemáte šanci nahlédnout. Rozměry se v něm měří v mikrometrech. Pokud si ale vezmete k roce mikroskop a kameru, můžete ve videu zachytit živočichy a věci hýřící pestrými barvami a bizarními tvary, o kterých jste dosud jen četli v učebnicích biologie nebo fyziky.

Tento týden vyhlásila Společnost Nikon vítěze své každoroční soutěže Small World in Motion Photomicrography Competition. Podívejte se na oceněná videa. Jsou okouzlující jak po stránce technické, tak umělecké.

Zvláštní ocenění dostal od poroty biolog Rafael Martín-Ledo za video zachycující mořskou želvušku, titěrného tvora přezdívaného vodní medvídek. Želvušky jsou pokládány za nejodolnější živočichy. Vyskytují se na ledovcích, na pouštích, v mořích nebo řekách.

zdroj: YouTube

Na dalším snímku vidíte pohyb dvou plochých larev parazitického červa, který žije ve střevech mořských ryb. Zvláštní ocenění za video dostal Massimo Brizzi.

zdroj: YouTube

Stejného autora ocenila porota za kolonie vířníků s vejci. Na snímku je patrné, jak mikroskopičtí vířníci, kteří bývají součástí planktonu, kmitají, a tak přihánějí potravu k ústnímu otvoru.

zdroj: YouTube

Richard Kirby získal druhé místo za video, na kterém zaznamenal chapadlovku, drobného bezobratlého tvora s červovitým tělem ve tvaru rourky, který obývá mělká dna moří.

zdroj: YouTube

Vítězi letošního desátého ročníku Small World in Motion se stali Kazi Rabbi a Siao Jen z katedry mechanických věd Illinoiské univerzity. Jejich video nezachytilo žádného živočicha, ale chování mikrokapek vytvořených z 80 procent vody a 20 procent etanolu. Video bylo součástí projektu na vývoj povrchů, které zvyšují kondenzaci a odpařování kapalin.

zdroj: YouTube

Rabbi k tomu napsal: "Pokud dokážeme vyvinout povrchy a materiály, které lépe odpuzují kapaliny, můžeme vytvořit zařízení, energetické systémy a další technologie, jejichž provoz vyžaduje méně energie. A to by mohlo vést k udržitelnější budoucnosti."

Další snímky ze soutěže jsou na webu Nikon Small World.

Nejnovější články