Vesmírná odysea 2020: Na Zemi 'přistál' záhadný monolit (a zase zmizel)

25. 11. 2020 – 8:01 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Vesmírná odysea 2020: Na Zemi 'přistál' záhadný monolit (a zase zmizel)
Kovový monolit zapíchnutý do země v utažské poušti. | zdroj: Utah Highway Patrol

Záhadný objekt v utažské pouští oživil vzpomínky na mystickou mimozemskou civilizaci z ikonického snímku Stanleyho Kubricka '2001: Vesmírná odysea'.

Kovový hranol tyčící se do výšky téměř čtyř metrů objevila v odlehlé pouštní oblasti Utahu posádka vrtulníku, která sčítala divoce žijící ovce tlustorohé.

"Tohle je ta nejdivnější věc, kterou jsem za roky, co létám, tady viděl," řekl televizi KSLTV pilot helikoptéry Bret Hutchings.

Posádka oznámila nález z minulého týdne místní vládě, která na místo vyslala skupinu z ministerstva veřejné bezpečnosti. Když tam tým dorazil, spatřil hladce opracovaný hranol s trojúhelníkovým půdorysem zaražený do kamenité země. Činnost vládních expertů ukazuje video.

zdroj: YouTube

Na místě nebyly nalezeny žádné identifikační znaky, ovládací prvky, ba ani žádný vzkaz. Hladký hranol, jak se shodují americká média, připomíná monolit z ikonického snímku Stanleyho Kubricka 2001: Vesmírná odysea, který na Zemi seslala neznámá civilizace.

Počínání zaměstnanců státu Utah a lidoopů u záhadných hranolů můžete porovnat pomocí následujících záběrů z filmu Vesmírná odysea.

zdroj: YouTube

Přesnou lokalitu, kde se záhadný objekt objevil, ministerstvo nezveřejnilo. Jeden z uživatelů Redditu ji však vypátral na Google Earth.

Místo ležZáhadný objekt í v odlehlé oblasti na jihovýchodě Utahu – odkaz na satelitní snímek naleznete tady. Z archivu Google Earth vyplývá, že monolit byl do země zasazen někdy mezi srpnem 2015 a říjnem 2016.

"Je jasné, že za hranolem nestojí mimozemšťané. Byl to nějaký umělec. Lidé jsou schopni vytvářet minimalistická umělecká díla. Pouštní umění je na americkém jihozápadě oblíbené, takže nevidím žádný důvod domnívat se, že je tohle něco jiného," řekl k nálezu v televizi CNN Jason Wright, profesor astrofyziky na Pensylvánské státní univerzitě.

Wright vyslovil názor, že dílo krajinu nenarušuje a mohlo by na místě zůstat. "Instalace objektů nebo umění na veřejné plochy bez povolení je nelegální bez ohledu na to, z které jste planety," napsalo však ministerstvo s nadsázkou na svém webu.

Na twitteru se k tomu rozproudila diskuse, jejíž účastníci upozorňovali, že s postupy, jaké ve svém filmu popisoval Stanley Kubrick, by mimozemšťané v Utahu narazili.

---------

Nakonec však dutý trojstěn s nýtovanými stěnami z hliníku po týdnu zmizel - stejně záhadně, jako se objevil. Na místě po něm zůstala jen hromada kamení a malý kousek kovu ve tvaru trojúhelníku

Umělecký svět se přiklání k názoru, že objekt byl dílem sochaře Johna McCrackena, který zemřel v roce 2011. Jeho syn Patrick McCracken listu The New York Times řekl, že jeho otec mu v roce 2002 řekl, že by rád zanechal své umělecké dílo na odlehlém místě, kde by později bylo objeveno.

Snímek obrazovky (979) Vesmírná odysea 2020? | zdroj: Utah Department of Public Safety

Zdroje:
cnn.com, Futurism.com

Nejnovější články