Záhada dlouhého covidu vysvětlena: Koronavirus mění chování našich genů

30. 4. 2021 – 10:16 | Člověk | Pavel Jégl | Diskuze:

Záhada dlouhého covidu vysvětlena: Koronavirus mění chování našich genů
Koronavirus cvičí s našimi geny. | zdroj: Profimedia

Poté, co překonají akutní fází covidu, nemají mnozí pacienti vyhráno. Nastává pro ně dlouhé a únavné období zotavování.

Lékaři odhadují, že deset i více procent pacientů prodělává postcovidový syndrom, nazývaný také dlouhý covid. Provází ho chronická únava, dušnost, kašel, přetrvávající ztráta čichu a chuti. U někoho trvá týdny, u jiných třeba i měsíce.

Vědci už vědí, co za ním stojí. 

Může za to spike protein

Výzkumníci z Centra zdravotního výzkumu v texaském Lubbocku zjistili, že spike protein koronaviru SARS-CoV-2, který způsobuje covid, je příčinou dlouhodobých změn v expresi lidského genu – tedy v procesu, během něhož je informace uložená v genu převedena do proteinu.

Spike protein ve formě výběžků pokrývá povrch koronaviru a umožňuje mu vázat se na lidské buňky, což vede k infekci. Když výběžek vnikne do buňky, virus do ní uvolní svůj vlastní genetický materiál, aby se mohl rozmnožit (replikovat).

Vědci v laboratoři vystavili plicní buňky nízkým a vysokým koncentracím spike proteinu. Výsledky odhalily rozdíly v genové expresi, které zůstaly v buňkách i po překonání infekce. Mezi nejvíce postižené geny patřily přitom ty, které řídí reakci na zánět organismu.

„Zjistili jsme, že samotné vystavení spike proteinu SARS-CoV-2 stačilo na změnu exprese genů v buňkách dýchacích cest. To naznačuje, že příznaky pozorované u pacientů vyplývají z přímé interakce spike proteinu s buňkami,“ píše v tiskové zprávě k výzkumu jeho vedoucí, biotechnolog Nicholas Evans.

Jak dlouhý může být covid?

Autoři studie, popsané na webu Experimental Biology (zpráva o výzkumu tady) se teď stejným přístupem chystají zkoumat, jak dlouho pozorované genové změny trvají. Nevylučují, že také zjistí, jaké další dlouhodobé následky může mít covid na zdraví.

„Naše práce pomáhá objasnit změny, které se vyskytují u pacientů na genetické úrovni, což by v konečném důsledku mohlo vést k účinnější léčbě pacientů,“ upozornil Evans.

Zdroje:
Experimental Biology

Nejnovější články