Ať vás ani nenapadne dotýkat se téhle rybí krasavice

21. 4. 2015 – 18:15 | Příroda | Lukáš Grygar | Diskuze:

Ať vás ani nenapadne dotýkat se téhle rybí krasavice
Vřeténky je obtížné chovat v zajetí, protože si potrpí na přísně mořskou stravu | zdroj: Jim Trodel

Patří mezi nejkrásnější obyvatele moří i mořských akvárií. Potkat ji můžete v mělkých a tím pádem důkladně prohřátých oblastech Indického oceánu a Pacifiku. Ale až k takovému setkání dojde – ruce pryč!

Že pestrobarevní živočichové bývají často ti nejjedovatější, to asi nikoho nepřekvapí. Vřeténka mandarín mezi ty nebezpečně jedovaté nepatří, jakkoli vylučuje toxin, který může napáchat neplechu především v kontaktu s otevřenými ránami.

Hlavním chytákem rybky, dorůstající sotva šesti centimetrů, je ale způsob, jakým chrání své křehké rybí tělíčko. Nemá totiž šupiny, takže si musí poradit jinak: mazlavou membránou, do které se halí od hlavy k ocasní ploutvi.

Yusmar Yahaya zdroj: Yusmar Yahaya

Membrána rybího hlenu vřeténku ochrání jak od podmořských zrníček prachu a písku, tak od predátorů, kterým jednoduše nevoní. A když píšeme „nevoní“, myslíme vlastně „odporně smrdí“!

Puch těchto rybek neunikne nikomu, kdo se dostane do jejich blízkosti, a jde v podstatě o takového mořského tchoře. Takže kochat se doporučujeme skutečně jen přes sklo akvárií, kde sice neagresivní, ale co do potravy velice vybíravou masožravou rybu úspěšně chovají v zajetí.

Zdroje:

Nejnovější články