Britové řekli jasné NE kreacionismu na školách

18. 6. 2014 – 20:00 | Člověk | Lukáš Grygar | Diskuze:

Britové řekli jasné NE kreacionismu na školách
zdroj: tisková zpráva

Je to smutná doba, když musíme s hloupostí bojovat pomocí školních vyhlášek, ale je dobře, že někdo tenhle boj vede, a že je to instituce, která má boj s hloupostí v popisu práce.

Pokud jste ještě s kreacionismem neměli tu čest, ve stručnosti ho lze shrnout do konstatování, že podle kreacionistů došlo ke stvoření Země i života na ní skrze zásah vyšší prozřetelnosti. Jinými slovy: kreacionismus je víra. Potud v pořádku, i když podstatně víc nás v tomhle ohledu baví Létající špagetové monstrum.

Jenže kreacionismus je zároveň víra, která se maskuje za vědu – a co je nejhorší, snaží se svým pohledem na svět skutečnou vědu když ne rovnou vymýtit, tak minimálně zpochybnit. Jak? Například tvrzením, že na radiouhlíkové datování, páteř moderní archeologie, není vůbec spoleh, a že Země je ve skutečnosti stará jen několik tisíc let.

Jesuspalm zdroj: tisková zpráva

Zatímco v Americe se v několika státech školy potýkají s nátlakem občanských spolků, aby byl kreacionismus zařazen do školních osnov paralelně s výukou evoluce (a v některých případech se jim to bohužel i daří), na druhé straně oceánu si zástupci britského školství dupli a dotáhli do finále vyhlášku, která už před třemi lety kreacionismus zapověděla ve všech nově otevřených „free schools“, tedy školách provozovaných státem, ale bez dohledu místní správy. Nově zformulovaná vyhláška rozšiřuje zákaz na veškeré státní školy, tady a teď.

A pozor – nejde o zákaz debaty o kreacionismu v rámci náboženských studií. Britové jen dávají jasně najevo, že tahat do školních osnov víru je stejně absurdní, jako tahat tam politiku, což v případě kreacionistů sedí dvojnásob: jejich hnutí živí politická agenda extrémních křídel některých náboženství.

Komentáře mluví o velkém vítězství sekularismu, tedy odluky církve od státu, ale troufáme si tvrdit, že jde především o velké vítězství něčeho ještě o trochu důležitějšího: zdravého rozumu!

Zdroje:
Vlastní

Nejnovější články