Budoucnost přinese protézy, ovládané mozkem pomocí wi-fi

2. 1. 2015 – 12:00 | Technologie | Lukáš Grygar | Diskuze:

Budoucnost přinese protézy, ovládané mozkem pomocí wi-fi
Některé činnosti už dobrovolnice zvládá na výbornou, jemnější pohyby jsou zatím oříškem | zdroj: University of Pittsburgh

Doba dřevěných pirátských nohou už je dávno pryč, ale i když už protézy zvládají úkony, o kterých se nám ještě před pár desítkami let ani nezdálo, pořád zbývá vyřešit jeden klíčový chyták. Jak s nimi účelně propojit mozek jejich nositele?

Přišli jste při novoročním řádění o nějakou končetinu? Tak to pro vás máme další dobrou zprávu. Zatímco v Jižní Koreji našli způsob, jak protézám dodat cit, výzkumníci z Pittsburghské univerzity pracují na překlenutí zásadního problému celého odvětví: přenosu signálu z mozku do umělé končetiny.

Do zbraně povolali technologii, kterou dnes najdete v podstatě na každém rohu – wi-fi! Ve spolupráci s dobrovolnicí Jan Scheuermannovou nechávají z elektrod, umístěných v ženině mozku, vysílat signál do počítače, který postupně „naučili“ jednotlivým příkazům rozumět.

zdroj: YouTube

Scheuermannová díky tomu zvládla například podat věci nebo sníst tabulku čokolády, ale celý systém byl závislý na kabelech, vedoucích přímo z elektrod v mozku. A takové řešení je nejenom nepraktické, ale především zvyšuje riziko infekce.

Vědci se ale inspirovali rozvojem kardiostimulátorů, které dnes doktorům hlásí stav pacientova srdce přes internet a dokážou také nazpátek vysílat komplexnější signály, upravující srdeční rytmus. Do hry navíc vstoupil výzkum Brownovy univerzity v nedalekém Rhode Islandu. Na jeho závěru stál mozkový implantát, který se obejde bez drátů a sejmutá data vysílá rychlostí 200 mb za sekundu.

Jeho využití v Pittsburghu by mělo jít (doslova) ruku v ruce s novým, hbitějším prototypem umělé končetiny. Do masově vyráběných protéz zbývají ještě roky, ale směr, kterým Američané vykročili, se zdá být velice nadějný.

Zdroje:
National Geographic

Nejnovější články