Kam se hrabe Pikachu! V Číně se po dvaceti letech ukázala vzácná pišťucha kazašská

24. 3. 2015 – 10:00 | Příroda | Lukáš Grygar | Diskuze:

Kam se hrabe Pikachu! V Číně se po dvaceti letech ukázala vzácná pišťucha kazašská
Pika pika? Pišťuchy poznáte, jak jejich jméno napovídá, podle vysokého pištění. | zdroj: IUCN

Vypadá to jako pokémon, jmenuje se to jako pokémon, ale není to pokémon. Co je to? Nemusíte se vůbec stydět, jestli tuhle chlupatou kouli neznáte. Už dvacet let ji nikdo neviděl!

Její latinské jméno Ochotona iliensis nechá fanoušky Pokémonů chladné, ale to anglické, Ili pika, je jistě nadchne. „Pikas“ je obecný název pro celou čeleď pišťuchovitých a zrovna tihle kazašští jsou z nich nejvzácnější.

Ačkoli nejde o žádného nočního tvora, objeveni byli teprve roku 1983 a to zcela náhodou. Žijí v až čtyřkilometrových výškách Nebeských hor – středoasijského pohoří Ťan-šan, táhnoucího se podél hranic Kazachstánu, Kyrgyzstánu a Číny.

IUCN zdroj: IUCN

Dodnes přírodovědci na vlastní oči zaznamenali sotva třicet jedinců a celková populace byla začátkem 90. let odhadována na dva tisíce kusů.

Současná čísla budou bohužel jiná a bohužel smutnější: pišťuchům nesvědčí konkurence hospodářských zvířat a také stoupající znečištění ovzduší, které čím dál víc dusí posledně jmenovanou Čínu.

Malinké zvířátko, dorůstající velikosti 20 centimetrů, je tak na pokraji vyhynutí. Jedině dobře, že se alespoň umí prvotřídně skrývat!

Zdroje:

Nejnovější články