Marsovského veterána čeká formátování paměti

5. 9. 2014 – 17:00 | Vesmír | Lukáš Grygar | Diskuze:

Marsovského veterána čeká formátování paměti
Složený snímek sondy Opportunity, digitálně dosazené do krajiny u kráteru Endurance | zdroj: JPL

Poslední dva roky sbírá marsovskou slávu především sonda Curiosity a je to sláva jistě zasloužená. Nelze ale zapomínat na druhého robotického dříče, který ani deset let po přistání neustává ve výzkumu rudé planety.

O kom, respektive o čem je řeč? O sondě Opportunity, která spolu se svým dvojčetem Spirit dosedla na Mars v lednu roku 2004. Zatímco Spirit se definitivně odmlčelo už před čtyřmi lety, Opportunity využívá tu svou „příležitost“ naplno.

Obdivuhodná výdrž sondy, překračující původní plány o tolik procent, že by se z toho komunistickým úderníkům zavařily soustruhy, letos narazila na první velký zádrhel. Její flashové paměti začíná docházet dech a paměť vykazuje chyby, brzdící další putování robotického rekordmana.

Opportunity zdroj: JPL Opportunity drží prvenství v počtu kilometrů najetých na povrchu cizího tělesa

Paměťové čipy jsou totiž náchylné k opotřebení a drsné marsovské podmínky jim v tomhle nijak nepomáhají. Když se sonda začala přes prázdniny nečekaně restartovat, inženýrům z NASA netrvalo dlouho určit nejpravděpodobnější důvod selhání: vadné oblasti v 256 MB velké paměti typu NAND, do kterých se sonda marně pokouší ukládat získaná data.

Opportunity zdroj: JPL Okraj kráteru Victoria

Zatímco doma můžeme dosluhující paměť snado vyměnit, na desítky až stovky milionů km vzdálené planetě je podobný hardwarový servis poněkud... komplikovaný. V NASA proto spoléhají na staré dobré formátování, během kterého jsou všechna data z paměti vymazána a paměť se uspořádá pro nový zápis.

Opportunity zdroj: JPL Přistávací modul, za kterým se sonda před další cestou naposledy ohlédla

Nové uspořádání vynechá vadné oblasti, aby o ně Opportunity při ukládání „nezakopávalo“. Pokud formátování proběhně úspěšně, vozítko bude pokračovat v jízdě, která by ho měla zavézt do údolí příznačně nazvaného Maratonské.

Zdroje:

Nejnovější články