Proč se astrobiologové zajímají o 'krvavý ledovec'

30. 4. 2015 – 13:30 | Příroda | Lukáš Grygar | Diskuze:

Proč se astrobiologové zajímají o 'krvavý ledovec'
Vrtulník uprostřed snímku poskytuje výmluvné měřítko | zdroj: German Aerospace Center

Není složité si domyslet, kde přišly antarktické Krvavé vodopády ke svému strašidelnému jménu. Složitější ale bylo zjistit, odkud se jejich charakteristická barva bere. Původně byly podezřívány červené řasy, ale „viníkem“ je nakonec staré dobré železo.

Krvavé vodopády se nacházejí v tzv. Suchých údolích McMurdo, nejrozsáhlejší antarktické oblasti bez souvislé pokrývky ledu. Tamní podmínky se blíží těm, které panují na Marsu, a jsou tak rájem pro astrobiology.

Ti zde mohou důkladně studovat mikroorganismy, přežívající v extrémních podmínkách – na rozdíl od vzdálených planet se tento výzkum obejde bez složitého navrtávání půdy a nebezpečí kontaminace netknutého mimozemského prostředí.

German Aerospace Center zdroj: German Aerospace Center

Zároveň se ukázalo, že vodopády nejsou nějakým náhodným průsakem, ale ve skutečnosti je živí systém podzemních pramenů, propojujících řadu zdejších jezer. Jejich voda přitom obsahuje dvojnásobek soli, obsažené v moři. Kde k ní přišla?

Kaňony byly pravděpodobně v minulosti zaplaveny mořskou vodou a jejich postupné vysychání za sebou zanechalo solanku s vysokou koncentrací soli. A protože výsledky podobného procesu pozorujeme i na Marsu, dává nám to naději, že i na rudé planetě mohou dodnes přežívat mikroorganismy, zabydlené hluboko pod povrchem.

Zdroje:

Nejnovější články