Sonda New Horizons poprvé zachytila měsíce Pluta

19. 2. 2015 – 17:00 | Vesmír | Lukáš Grygar | Diskuze:

Sonda New Horizons poprvé zachytila měsíce Pluta
Nix a Hydra jsou dva největší z pěti zatím objevených měsíců Pluta | zdroj: NASA

Kdo pamatuje, jak se ve škole učil o Plutu jakožto o planetě, ten si možná vzpomene i na Charona. Zatímco Pluto nově označujeme jako planetu trpasličí, Charon naopak povýšil a je dnes vnímán spíše jako Plutův rovnocenný partner.

K oběma tělesům, o kterých v současnosti hovoříme jako o potenciální dvojplanetě, pospíchá sonda New Horizons. Její mise je vpravdě pionýrská: doposud jsme u Pluta žádnou sondu neměli a tím pádem zatím nevíme, jak přesně Pluta i Charon vypadají.

Závoj tajemství bude odkryt leto v léte, ale už teď se v kameře LORRI, kterou si sonda nese na palubě, zablýsklo na časy. Ty dvě malé vyznačené šmouhy? Seznamte se, jde o právoplatné měsíce Pluta, Nix a Hydru.

NASA Klikněte pro přehrání animace pohybu obou měsíců | zdroj: NASA

Snímky byly pořízeny na přelomu ledna a února ze vzdálenosti mezi 201 a 186 milióny kilometrů od hlavního cíle mise. Na pravé polovině byla odfiltrována zář Pluta s Charonem i hvězd na pozadí.

Nejde přitom o fotky jen tak pro parádu: ty pravé ořechové jednak přijdou až s vyšším rozlišením, získaným z bezprostřední blízkosti během průletu, ale už tyhle dvě matné tečky pomůžou řídícímu středisku celé mise lépe korigovat trasu sondy. Držíme palce a stříháme metr do léta!

Zdroje:

Nejnovější články