V Bostonu otevřeli časovou kapsli z roku 1795

8. 1. 2015 – 16:00 | Člověk | Lukáš Grygar | Diskuze:

V Bostonu otevřeli časovou kapsli z roku 1795
Vládní budova státu Massachusetts ukrývala nejstarší neotevřenou schránku na americké půdě | zdroj: David Ohmer

Zatímco psi si zahrabávají kosti a další pamlsky na horší časy, lidé do země ukládají nejenom sebe navzájem, ale občas také schránky s fyzickými upomínkami své doby. Můžou to být předměty denní potřeby, ale klidně i nějaké nečekané překvapení.

Přesně takovou schránku objevili na podzim loňského roku v základním kamenu vládní budovy státu Massachusetts v Bostonu. Nešlo o nějaké zásadní překvapení: záznamy o ní existovaly už z časů, kdy byla v roce 1855 poprvé vytažena na světlo světa.

O její prvotní uložení se před koncem 18. století postarali dva patrioti: stříbrník Paul Revere a jeden z Otců zakladatelů Spojených států, filozof Samuel Adams. Přes dvě stě let stará schránka byla otevřena za dohledu místního muzea umění a po vystavení předmětů v ní obsažených půjde zpět do kamene.

Museum of Fine Arts Schránka z roku 1795 | zdroj: Facebook

Jaké „poklady“ tedy ukrývala? Především zlaté a bronzové mince, datované mezi lety 1652 až 1855, pamětní medaili s vyobrazením George Washingtona, dobové vydání Boston Daily, několik vizitek a titulní stránku koloniálního evidenčního listu.

Kdo doufal, že schránka odhalí nějakou pikantní drobnost, musel být nejspíš zklamán, ale třeba ji tam bostonští historici přidají, až bude vrácena do svého úkrytu. K dalšímu otevření by mělo dojít někdy kolem roku 2215...

Zdroje:

Nejnovější články