V Čechách se po sto letech objevila vlčí štěňata

5. 9. 2014 – 14:15 | Příroda | Lukáš Grygar | Diskuze:

V Čechách se po sto letech objevila vlčí štěňata
A večer se zaběhneme vymáchat do Mácháče, vrr! | zdroj: Peter Hopper

Kdo chce s vlky výti, musí za nimi vyrazit na Kokořínsko. Náznaky, že se do tamní chráněné krajinné oblasti tihle šedí lovci vrátili, byly definitivně potvrzeny snímky z fotopastí, zachycujícími vlčí mláďata.

Skoro by se chtělo říct, že kokořínští vlci dostali nějakou chutnou provizi od správců celé chráněné oblasti. Ta byla totiž tohle pondělí rozšířena o druhou část – Máchův kraj – a právě na jejím území zaznamenali přítomnost vlků jak očití svědci, tak několik fotopastí.

Správci se domnívají, že i když se na snímcích objevilo vždy jen jedno osamělé vlče, ve skutečnosti je rodinka početnější. Zároveň je nepřekvapuje, že se vlci rozhodli zabydlet právě v Máchově kraji: příroda se v něm blíží charakteru původní české divočiny.

Foto: Giuseppe Calsamiglia zdroj: Flickr

Jakkoli se nálada české společnosti vůči vlkům od časů jejich dávného vystřílení proměnila, ochránci přírody nepřestávají zdůrazňovat, že vlka se opravdu není třeba bát. Na německých a polských územích, kde dnes žijí smečky, čítající až stovky kusů, nemáme žádné zprávy o napadení člověka.

Vlci naopak v přírodě plní roli přirozených regulátorů přemnožené zvěře a jejich postupný návrat i do tuzemské krajiny lze tím pádem jedině vítat.

Zdroje:

Nejnovější články