Americký start-up dokáže vyrobit máslo z oxidu uhličitého

19. 7. 2024 – 15:05 | Technologie | Radek Chlup | Diskuze:

Americký start-up dokáže vyrobit máslo z oxidu uhličitého
Chov dobytka zodpovídá za 14,5 procenta všech emisí | zdroj: Pixabay

Projekt podporuje Bill Gates.

Americký start-up Savor věří, že dokáže vyrábět mléčné výrobky bez nutnosti chovat dobytek, napsal deník The Guardian. Slibuje mnohem menší energetickou náročnost a snadný výrobní proces. Masová produkce je ale zatím spíše zbožným přáním.

V dnešní době čelí masný a mléčný průmysl kritice a na vzestupu je veganství a vegetariánství. Podle Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) jsou totiž hospodářská zvířata zodpovědná za 14,5 procenta všech emisí skleníkových plynů.

Různé start-upy se snaží na trhu prosadit ekologické alternativy, třeba laboratorně kultivované maso. Kalifornská společnost Savor se sídlem v San Jones se zase naučila vyrábět snadno a ekologicky pomazánku podobnou máslu.

Savor odebral ze vzduchu oxid uhličitý a z vody vodík. Experti ho zahřáli a zoxidovali, čímž došlo k oddělení mastných kyselin a vytvořil se tuk. Start-up jinými slovy vyrobil řetězce uhlíku a vodíku bez účasti hospodářských zvířat.

Pomazánku zatím podle The Guardian svede produkovat v malém měřítku, ale vzhledem k nenáročnosti procesu bude časem možná i průmyslová výroba. Proces má o polovinu nižší uhlíkovou stopu oproti produkci z hovězího dobytka.

„V současné době se nacházíme před zahájením komerčního prodeje a pracujeme s regulačními orgány na jeho schválení,“ potvrdila Kathleen Alexanderpvá, generální ředitelka Savoru s tím, že prodej chtějí spustit alespoň do roku 2025.

Má to ale háček

Alexanderpvá také uvedla, že chuť jejich pomazánky připomíná chuť té živočišné. Výsledný produkt ochutnaly desítky lidí a před uvedením do prodeje proběhnou ještě větší testovací ochutnávky. Podnikatel a filantrop Bill Gates ale nabádá ke zdrženlivosti.

Savor dostal Gatesovo požehnání v podobě finanční podpory a vlivu. Někdejší spoluzakladatel společnosti Microsoft pravidelně podporuje udržitelné projekty. Umělé tuky a oleje dle jeho slov mají obrovský potenciál snížit naši uhlíkovou stopu.

„Využitím osvědčených postupů se krok za krokem blížíme k dosažení našich klimatických cílů,“ věří Gates. „Proces neuvolňuje žádné skleníkové plyny, nevyužívá zemědělskou půdu a používá méně než tisícinu vody než tradiční zemědělství.“

Gates však vidí problém v tom, že bude třeba skeptickou veřejnost přesvědčit k výměně živočišného másla za to umělé. Spotřebitelé totiž nevěří autentičnosti chuti experimentálních potravin, což platí také o již zmíněném kultivovaném mase.

Dalším problém je extrémně vysoká cena kvůli nutnosti výstavby nové infrastruktury místo desítky let starých kravínů. Gates dodal, že důležité je snížit cenu na úroveň klasického másla, aby mohla začít masová výroba.

Pomazánkou to nekončí. Savor už pracuje i na mléku, zmrzlině, sýru, mase a oleji. Gates doufá, že jeho podpora pomůže start-upu jeho produkty zpopularizovat a že se zasadí o změny v prioritách spotřebitelů.

Zdroje:

Nejnovější články