Delfíni se na sebe při hraní usmívají jako lidé, popsala studie

7. 10. 2024 – 13:08 | Příroda | Radek Chlup | Diskuze:

Delfíni se na sebe při hraní usmívají jako lidé, popsala studie
Delfíni komunikují pískáním, klikáním i mlaskáním. Co ale říkají? | zdroj: Profimedia

Speciálním výrazem s otevřenými ústy signalizují záměr bavit se. 

Lidé mívají pocit, že se na ně delfíni usmívají, což je považováno za důsledek jejich anatomie a lidského promítání emocí do těchto mořských savců. Jenomže delfíni skákaví se skutečně usmívají, akorát ne na nás, napsal časopis iScience.

Delfíni jsou velmi inteligentní a roztomilí tvorové vypadající, jako by se pořád na svět smáli. Občas máme tendenci odrážet ve výrazech zvířat vlastní emoce a zrovna delfíny často vnímáme jako usměvavé, veselé a hravé tvory.

Mají podlouhlá ústa, která když otevřou, koutky se jim opticky stáčejí nahoru. Odhalí se řada bílých kulatých zoubků a růžový jazyk, což automaticky interpretujeme jako „úsměv“. Jakmile se takto nějaké zvíře zatváří, neumíme to vnímat jinak.

To není nic překvapivého, takový výraz nás provází od narození jako důsledek pobavení, úsměvu nebo smíchu. Už si ale neuvědomujeme, že u zvířat v tom hraje roli anatomie, nikoli emoce. Takto vás může klidně sníst „usměvavý" krokodýl nebo hroch.

To však neznamená, že zvířata nevyjadřují své emoce či záměry výrazy. „Uvolněná otevřená ústa, jak je vidět u společenských masožravců, opic a u lidského smíchu, jsou univerzálním znakem hravosti,“ uvedla autorka práce Elisabetta Palagiová.

Úsměv objasňuje záměry

Smích pomáhá zvířatům i lidem signalizovat zábavu a vyhnout se tak konfliktům, tvrdí evoluční bioložka z University of Pisa. Delfíni mají tendenci hrát si velice hrubě, až je někdy obtížné rozpoznat zábavu od agrese a snahy ublížit si. 

Vědci u delfínů skákavých (Tursiops truncatus) identifikovali speciální výraz s otevřenými ústy, který právě proto signalizuje záměr hrát si, nikoli se prát. Vypozorovali to v pořízených 80hodinových záznamech dvaadvaceti bavících se delfínů.

U delfínů hrajících si ve skupině tým zaznamenal 1 288 úsměvů. „Prokázali jsme, že jej dokonce i zrcadlí, pokud ho vidí u jiných jedinců,“ cituje server ScienceAlert badatelku. Jestli jste si mysleli, že se delfín usmál na vás, špatná zpráva.

Delfíni o samotě nebo v kontaktu s lidmi tento výraz nepoužívali. Zatímco ti ve skupinách otevírali ústa, pokud se jejich tváře ocitly v zorném poli jejich kamarádů, v případě osamocených delfínů se tak stalo v jediném případě.

„Tento výraz s otevřenými ústy a jeho napodobování se objevuje napříč savci velice často. To naznačuje, že vizuální komunikace hrála skutečně významnou roli ve vývoji komplexních sociálních interakcí mnoha druhů,“ uzavřela Palagiová.

Zdroje:
ScienceAlert

Nejnovější články