Desítky tisíc mrožů zabraly pláž na Aljašce

10. 10. 2014 – 18:15 | Příroda | Richard Dubiel | Diskuze:

Desítky tisíc mrožů zabraly pláž na Aljašce
Tomuhle už se nedá říkat množství, tohle je prostě mrožství | zdroj: NOAA

Vidět skupiny mrožů na aljašských březích není zase takovou raritou. Vidět jich tam 35 000 na několikakilometrovém úseku je už ale slušná podívaná a zároveň varování, že něco není v pořádku.

Tohle opravdu nezvyklé mrožství bylo k shlédnutí v září nedaleko aljašské vesnice Point Lay na břehu Čukotského moře. Důvodem je podle většiny odborníků úbytek mořského ledu, související se změnou klimatu, na kterou jsou polární oblasti obzvlášť citlivé. A citlivě tento úbytek vnímají i mroži, kteří na rozdíl třeba od tuleňů, neumí plavat bez přestávky.

Právě plochy zmrzlé mořské vody jim slouží jako taková „odpočívadla“, ale letos dosáhl objem mořského ledu v Čukotském moři minima. Mroži jsou tak nuceni doplavat až na břeh, čímž se nejenom vzdalují od lokalit optimálních pro lov potravy, ale menší kusy navíc podstupují riziko udupání.

Mroži na Aljašce zdroj: NOAA

Pro obyvatele Point Lay to není poprvé a nejspíš ani naposled, co můžou tuhle mroží show pozorovat. Na ruský břeh toho samého moře vyplavalo několik tisíc mrožů už v roce 2007, kdy začal být úbytek ledu pravidelný problém – v následujících letech ho bylo dostatek pouze dvakrát.

Zdroje:

Nejnovější články