Do vesmíru odletěl záchod za půl miliardy

3. 10. 2020 – 7:58 | Technologie | ave | Diskuze:

Do vesmíru odletěl záchod za půl miliardy
Vesmírná toaleta vystavená v Johnsonově vesmírném centru v texaském Houstonu. | zdroj: NASA

Raketa Antares vynesla na oběžnou dráhu v sobotu nad ránem SELČ z kosmodromu v americké Virginii nákladní loď Cygnus s patrně nejdražším záchodem světa.

Je to technologický skvost, který se nedá vyvážit ani zlatem. Místem jeho určení je stanice ISS na oběžné dráze Země. 

Záchod, jemuž konstruktéři dali vzletný název Universal Waste Management System (Univerzální systém pro nakládání s odpadem, UWMS), je nejcennější položkou v nákladu, který na palubě robotické lodi Cygnus spolu s vědeckými přístroji a zásobami dorazí na stanici v pondělí.

Skvost z titanu

Vývoj, konstrukce a montáž tohoto zařízení spolykaly 23 milionů dolarů, což podle současného kurzu je 530 milionů korun. Podílelo se na něm pět institucí NASA a pět privátních vývojových, konstrukčních a výrobních firem.

Toaleta je vyrobena převážně ze slitin titanu, které odolávají agresivní moči. Na Zemi váží pouhých 45 kilogramů – polovinu toho, co nynější ruské zařízení na ISS, které pochází z devadesátých let.

Snímek obrazovky (782) Start rakety Antares s nákladní lodí Cygnus v sobotu nad ránem 03:16 SELČ z kosmodromu v americké Virginii. | zdroj: NASA

Pokud byste si pořídili kvalitní investiční zlato ze Švýcarska o stejné hmotnosti, zaplatili byste za ně 'pouhých' 68 milionů korun (osvobozených od DPH), tedy osmkrát míň.

Záchod má kempinkové rozměry, je vysoký jen 71 centimetrů. Nepočítá se s ním pouze pro ISS, ale i pro budoucí lodě Orion, které mají astronauty dopravovat na Měsíc, a případně na Mars. Proto lidé z NASA tvrdí, že se investice do jeho vývoje vyplatí.

Toaleta je vybavena automatickým nasáváním vzduchu po zvednutí víka, které zabraňuje šíření zápachu. Účinně zpracovává tuhý biologický odpad, který se potom přemístí do nákladní lodi a spolu s ní shoří v atmosféře.

Dnešní káva, zítřejší káva

Záchod je napojen na recyklační systém stanice, což posádce ušetří množství práce – právě s recyklací. 

Na ISS se šetří každým gramem. Recykluje se tam více než 90 procent všech kapalin na bázi vody, včetně odpařeného potu, ale i moči. Po jejich filtraci a další úpravě používají členové posádky recyklovanou vodu také jako pitnou.

Astronautka Jessica Meirová, která na vesmírné stanici strávila 200 dnů, vysvětlila recyklační systém lakonicky: "Pokud jde o naši moč na ISS, dnešní káva tady bude zítřejší kávou."

Nakonec se můžete podívat, jak recyklaci vody z moči na ISS popisuje astronaut Chris Hadfield.

zdroj: YouTube

(Toaleta UWMS je popsána na webech Techport NASASpace.com.)

Nejnovější články