Hubbleův vesmírný dalekohled má technické problémy

10. 6. 2024 – 15:09 | Vesmír | Radek Chlup | Diskuze:

Hubbleův vesmírný dalekohled má technické problémy
Počítačová ilustrace Hubbleova teleskopu na oběžné dráze Země. | zdroj: Profimedia

Poběží v omezeném režimu.

Hubbleův vesmírný dalekohled má technické problémy, americký Úřad pro letectví a vesmír (NASA) proto rozhodl o jeho uvedení do nového režimu. Teleskop bude moci nadále fungovat, ale v omezeném režimu. Ani tento slavný přístroj holt není věčný.

Nejprve sonda Voyager 1 a teď Hubbleův teleskop. Stáří techniky ve vesmíru se hlásí o slovo a NASA musí zvažovat, zda má význam ji vůbec ještě zachraňovat. V případě dalekohledu rozhodla o prodloužení jeho životnosti.

Legendární přístroj pro nás zachycuje vesmír úctyhodných 34 let. Součástí jeho funkčnosti jsou takzvané gyroskopy – zařízení sloužící k udržování orientace čočky dalekohledu na konkrétní cíle. Jinými slovy určují, kam se Hubble dívá.

Vědecký pracovník NASA Mark Clampin na tiskové konferenci z minulého týdne hovořil o tom, jak gyroskopy měří rychlost pohybu dalekohledu, díky čemuž je schopen přesunu na zvolené místo k dalšímu pozorování.

Naneštěstí právě gyroskopy jsou důvodem častých servisních prací. Technické problémy s nimi nastaly loni na podzim, během jara 2021 a tři roky předtím. NASA v roce 2009 poslala k dalekohledu raketoplán s šesti novými gyroskopy na výměnu.

Nižší výkonnost 

Od té doby postupně odešly všechny gyroskopy až na tři. Hubble sice fungoval dál, v posledních několika měsících však docházelo k chybě u dalšího, jenž středisku odesílal chybné údaje, píše zpravodajský server CNN.

Teleskop proto několikrát přešel do „bezpečnostního nouzového režimu“, což v překladu znamená pozastavení všech vědeckých operací. V tomto režimu se teď nachází od 24. května a potíže s gyroskopem stále trvají.

Miliardář a vesmírný dobrodruh Jared Isaacman nabídl pomocnou ruku, agentura však jeho iniciativu odmítá kvůli nejistotě ohledně budoucnosti dalekohledu. Nákladná a na provedení složitá operace by se nemusela vyplatit.

NASA zvolila cestu prodloužené životnosti alespoň na tohle desetiletí, i když za cenu nižší výkoností o čtvrtinu. Jeden gyroskop zkrátka pracuje pomaleji a ty chybějící nahrazují palubní senzory včetně magnetometru. Ale Hubble bude zachytávat vesmír dál.

„Věříme, že je to nejlepší možný přístup,“ je přesvědčen projektový manažer teleskopu Patrick Crouse. Hubble bude ve výsledku potřebovat více času k přesunu a zaostření na požadované cíle, což zhorší jeho flexibilitu.

Zdroje:

Nejnovější články