Lidem se mění vzhled podle jejich jména, tvrdí izraelská studie

1. 8. 2024 – 16:07 | Člověk | Radek Chlup | Diskuze:

Lidem se mění vzhled podle jejich jména, tvrdí izraelská studie
Skromní lidé jsou pokorní a spirituální | zdroj: Profimedia

Náš vzhled se v obličeji mění v závislosti na společenských stereotypech.

Vědci popsali fascinující korelaci mezi rysy v obličeji a jmény. Naše tváře se v průběhu času mění v závislosti na tom, jak se s postupem času přizpůsobují naše očekávání o vzhledu související s konkrétními jmény.

S různými jmény máme i jistá podvědomá očekávání vzhledu. Experti z oblasti marketingu a obchodu na izraelské Reichman University nechali dospělé a děti přiřazovat jména k neznámým osobám podle jejich vzezření, aby tomuto fenoménu lépe porozuměli.

S překvapením pozorovali, jak se testovaným daří. Trefovali se častěji, než je vůbec statisticky možné. Stejný experiment vědci provedli podruhé, jen děti přiřazovaly jména k obličejů jiných neznámých dětí. Neúspěšně.

„Naše zjištění odhalila, že jak děti, tak dospělí správně přiřazovali dospělé tváře k odpovídajícím jménům výrazně nad úroveň reálných šancí,“ cituje vědce web Phys. „Pokud však došlo na dětské tváře a jména, účastníci nebyli schopni vytvořit přesné asociace.“

Tým nakonec „požádal“ o ověření závěrů umělou inteligenci (AI), jež snímky lidských obličejů se správně přiřazenými jmény analyzovala a tváře stejnojmenných osob potvrdila jako sobě vzájemně mnohem podobnější než u obličejů s různými jmény.

Vzhled vs. očekávání

U dětí však algoritmus žádnou podobnost neurčil, napsal server Futurism s odkazem na publikaci v časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences. To vyřadilo hypotézu, že rodiče dávají svým dětem jména vhodná k jejich vlastnostem a rysům.

Autoři práce došli k závěru, že se jedná o výsledek „sebenaplňujícího se proroctví“, kdy se vzhled našich obličejů mění v závislosti na časem proměnných společenských stereotypech spojených se jménem. Ty vznikají různými způsoby.

Stačí, když své jméno sdílíte s nějakou slavnou současnou či historickou osobností. Jinými slovy – vzhled našeho obličeje ovlivňují sociální struktury. Jsou ve hře i v případě, že se bavíme o něčem tak osobním, jako je křesní jméno.

„Náš výzkum ukazuje na širší význam tohoto efektu – na hluboký vliv společenských očekávání. Prokázali jsme, že sociální konstrukty neboli strukturace skutečně existují, a to je něco, co bylo až dosud nemožné empiricky ověřit,“ píšou vědci.

„Tato zjištění naznačují, do jaké míry mohou další osobní faktory, které jsou ještě významnější než jména, jako je pohlaví nebo etnický původ, utvářet to, kým se lidé stávají, jakmile vyrostou,“ naspali závěrem autoři práce.

Zdroje:
Futurism

Nejnovější články