Měsíc se zmenšuje. Pro mise Artemis to představuje zásadní riziko

1. 2. 2024 – 12:25 | Vesmír | Pavel Makal | Diskuze:

Měsíc se zmenšuje. Pro mise Artemis to představuje zásadní riziko
zdroj: NASA

Budoucí měsíční základny musí počítat se zemětřeseními

Nejnovější vědecké poznatky naznačují, že se Měsíc postupně zmenšuje, což představuje potenciální riziko pro nadcházející mise NASA Artemis. Vědci z NASA, Smithsonova institutu, Arizonské státní univerzity a Marylandské univerzity zjistili, že se obvod Měsíce v důsledku ochlazování jeho jádra zmenšil o více než 45 metrů. Toto smršťování způsobuje seismické aktivity, včetně měsíčních zemětřesení a sesuvů půdy, zejména v okolí jižního pólu Měsíce - klíčové oblasti pro plánovanou misi Artemis III.

Měsíc není rozinka

Studie publikovaná 25. ledna v časopise Planetary Science Journal dává tyto geologické změny do souvislosti s křehkým povrchem Měsíce. Na rozdíl od pružné slupky hroznů, která se vrásní do rozinek, se na tuhém povrchu Měsíce při jeho smršťování vytvářejí zlomy a záhyby. Tyto zlomy jsou podobné zemským a jsou schopny vyvolat měsíční zemětřesení, z nichž některá mohou trvat i několik hodin, což je významný rozdíl oproti krátkému trvání zemětřesení na Zemi.

Jedno z nejsilnějších zaznamenaných měsíčních zemětřesení, které před více než 50 lety zaznamenaly seismometry Apollo, bylo způsobeno právě těmito zlomy. Pomocí počítačových modelů tým vyhodnotil stabilitu povrchových svahů v jižní polární oblasti Měsíce a identifikoval několik oblastí náchylných k sesuvům půdy na Měsíci vyvolaným seismickou aktivitou.

Thomas R. Watters, emeritní vedoucí vědecký pracovník Národního muzea letectví a kosmonautiky a spoluautor studie, zdůraznil nutnost zohlednění těchto zjištění při plánování budoucích lunárních základen. Pokračující globální smršťování Měsíce by mohlo vést ke vzniku nových tahových zlomů, což by mělo vliv na stabilitu a bezpečnost trvalých struktur.

Jak se připravit?

Studie rovněž zdůrazňuje jedinečnou povahu měsíčního povrchu, který je tvořen suchým štěrkem a prachem, což zvyšuje pravděpodobnost sesuvů půdy při seismických událostech. Nicholas Schmerr, geolog z Marylandské univerzity a spoluautor studie, poznamenal, že díky této charakteristice je nezbytné se na výzvy na Měsíci připravit, zejména pokud jde o inženýrské stavby, které vydrží měsíční seismickou aktivitu, a určení bezpečných zón pro lidské aktivity.

Mise NASA Artemis, jejichž cílem je zajistit dlouhodobou lidskou přítomnost na Měsíci, jsou naplánovány na lety s posádkou od září 2025, přičemž přistání na Měsíci je plánováno na září 2026. Ve světle těchto zjištění je důležitost bezpečnostních opatření pro astronauty, vybavení a infrastrukturu prvořadá.

Výzkumný tým pokračuje v mapování seismické aktivity na Měsíci, aby lépe pochopil a zmírnil rizika spojená s lidským průzkumem. Tato práce má zásadní význam pro úspěch a bezpečnost misí Artemis a budoucnost průzkumu Měsíce.

Zdroje:

Nejnovější články