Moře nám bere historii. Slavná bojiště ze Dne D mohou brzy zmizet

7. 6. 2024 – 15:08 | Příroda | Radek Chlup | Diskuze:

Moře nám bere historii. Slavná bojiště ze Dne D mohou brzy zmizet
Slavná fotografie spojenců vyloďujících se v Normandii | zdroj: Pixabay

Brzy nebude kde vzpomínat.

Ze slavných pláží ve francouzské Normandii, kde se před 80 lety vylodilo spojenecké vojsko, pomalu ukrajuje rostoucí hladina moře. Do konce století může jeden z nejdůležitějších příběhů lidské historie nenávratně skončit pod vodou.

Svět si připomíná operaci Overlord, též známou jako Den D, jež významně zvrátila průběh druhé světové války. Na pláže ve francouzské Normandii se vylodilo nebo na území seskočilo 150 tisíc hlavně britských a amerických vojáků.

Místa vylodění a bojů dnes ohrožují klimatické změny, upozornila kanadská televize CBC odkazující na zprávu deníku Le Monde. Pláže jsou přitom hlavní atrakcí pro mnoho turistů a místem vzdávání úcty padlým hrdinům.

Spalováním fosilních paliv jsme však zapříčinili to, že do konce století už nebude komu vzdávat na dávných bojištích úctu. Upozornil na to Mezinárodní panel pro změnu klimatu (IPCC) v Normandii složený z regionálních specialistů.

IPCC vyjádřil obavy o budoucnost těchto památných míst. Při současném tempu oteplování může mořská hladina do té doby vzrůst o celý metr a pláže ze Dne D pohřbít. Ohroženy jsou pozůstatky systému německého opevnění, památníky i muzea.

Největší hrozba pro mír

Problémová je i eroze zesilovaná klimatickými změnami. Bouře jsou intenzivnější a častější, spolu s nimi dochází k silnému vlnobití. Ustupují kvůli tomu útesy. Místní správa a památkáři se je sice snaží vyztužovat betonem, nejde však o trvalé řešení.

Eroze je dobře viditelná na skalnatém výběžku Pointe du Hoc, na který před 80 lety vyšplhalo 225 rangerů, aby zlikvidovali německou dělostřeleckou baterii. Z masivního skalnatého bloku je dnes „zkažený“ zub.

Skála ustoupila už asi o deset metrů a do pěti až deseti let může podle odborníků zmizet úplně. Podle zprávy Francouzského statistického úřadu (INSEE) z roku 2021 navíc vzestup mořské hladiny ohrožuje 1220 tisíc obyvatel a 54 pracovních míst.

Eroze prostě zastavit nejde. I místo vylodění kanadských vojáků, pláž Juno, je v podstatě ztracená, přestože tam nejsou její dopady tak bezprostřední. „Není otázka jestli, ale kdy,“ přiznala Nathalie Worthingtonová, ředitelka muzea Juno Beach Centre.

Dodala, že současný boj za klima se od tomu spojeneckému před 80 lety příliš neliší. „Vojáci tady bojovali za mír a svobodu proti diktátorovi,“ řekla a dodala: „Co je dnes největší hrozbou pro mír, když ne klimatické změny?“

Zdroje:

Nejnovější články