Na ISS má sloužit vůbec nejstarší astronaut v historii stanice

12. 9. 2024 – 13:38 | Vesmír | Radek Chlup | Diskuze:

Na ISS má sloužit vůbec nejstarší astronaut v historii stanice
Pohled na vesmírnou stanici ISS. První díl stanice, modul Zarja, byl vynesen na oběžnou dráhu v listopadu 1998. | zdroj: Profimedia

Američana ve věku 69 let tam dopravila ruská kosmická loď Sojuz.

Ruská vesmírná loď Sojuz MS-26 zakotvila podle webu The Economic Times u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Ve středu odstartovala z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu se dvěma ruskými astronauty a jedním americkým kosmonautem.

Vesmírná loď Sojuz MS-26 odstartovala z kazachstánského kosmodromu Bajkonur v 18:33 SELČ, dvakrát obletěla Zemi a zhruba po třech hodinách letu dorazila k ruské straně ISS se třemi astronauty na palubě, informovala ruská agentura TASS.

Šlo o poměrně rychlý let, v některých případech trvá několik dní, než se kosmická loď připojí ke stanici, jejíž provoz skončí kolem roku 2030. Posádka ISS ještě prováděla dlouhou sérii systémových kontrol, než se Sojuz připojil a posádka vstoupila na palubu.

Kapsle dopravila na stanici dva ruské astronauty Alexeje Ovčinina a Ivana Vagnera. Třetím členem posádky byl Američan Donald Pettit. Ten poutá největší pozornost. Ve svých 69 letech jde o nejstaršího astronauta, který má na ISS sloužit. 

Na palubě zůstává i posádka Starlineru

Trojice stráví na stanici 202 dnů a provede celkem 40 vědeckých experimentů. V plánu je rovněž výstup do vesmíru. Na ISS dále aktuálně slouží astronauti Tracy Dysonová z NASA, Michael Barratt, Matthew Dominick a Jeanette Eppsová.

Na palubě zůstává také dvojice amerických astronautů Butch Wilmore a Suni Williamsová. Jejich mise měla trvat jen osm dní, ale kvůli technickým problémům kosmické lodi Starliner se jejich pobyt ve vesmíru protáhl na osm měsíců.

Starliner se vrátil bez posádky na Zemi v pátek 6. září. Přistál v Novém Mexiku v 6:01 našeho času. Při návratu na Zemi mělo plavidlo další problémy s navigačními tryskami. Právě kvůli tomu zůstali američtí astronauti tak dlouho na ISS.

Jedná se o další problém leteckého a armádního výrobce Boeing, jenž se ocitl pod tlakem kvůli technickým problémům u svých komerčních letadel. Wilmora a Williamsovou dopraví domů loď Crew Dragon společnosti SpaceX v únoru 2025. 

Zdroje:

Nejnovější články