Nepolapitelná temná hmota. Nedokázal ji najít ani nadějný experiment

29. 8. 2024 – 13:09 | Vesmír | Radek Chlup | Diskuze:

Nepolapitelná temná hmota. Nedokázal ji najít ani nadějný experiment
Snad jednou přijdeme na to, co se skrývá pod označením temná hmota. Ilustrační snímek | zdroj: ESO

Vědci oznámili další selhání experimentu LUX-ZEPLIN.

Fyzici z experimentu LUX-ZEPLIN nedokázali najít částice, o nichž předpokládali, že by měly tvořit temnou hmotu. Informoval o tom server Science News. Své výsledky odprezentovali na dvou konferencích koncem srpna.

Teoretická temná hmota by měla tvořit až 25 procent vesmíru. Nevyzařuje žádné světlo a nelze ji tedy přímo pozorovat teleskopy. Vysvětluje však nesrovnalosti ve vědeckých modelech, podle kterých existovat prostě musí.

Pomáhá totiž vysvětlit tajemný gravitační vliv na okolní objekty. Galaxie drží pohromadě gravitační síla zabraňující v úniku hvězdám do vesmíru. Podle expertů z různých oborů se musí jednat o nepolapitelnou temnou hmotu.

Snaha její existenci skutečně prokázat však opakovaně skončila nezdarem, sdělili fyzici na dvou konferencích 26. srpna v Chicagu a São Paulu, čímž zklamali vědeckou obec. Ta si totiž od projektu LUX-ZEPELIN za 55 milionů dolarů slibovala opravdu hodně.

Možná je všechno jinak

Vědci se snažili o detekci částic zvaných weakly interacting massive particle (WIMP) v hloubce 1500 metrů pod zemí v Jižní Dakotě. Domnívali se, že právě ty by mohly tvořit temnou hmotu, která by byla těžko odhalitelná kvůli jejich slabosti.

Detektor Lux-ZEPELIN byl naplněn deseti metrickými tunami kapalného xenonu. Fyzici monitorovali zpětný ráz jeho jader při srážkách s WIMP. Vzniklou energii pak měl detektor, tentokrát pětkrát citlivější než dříve, zaznamenat.

Ani experiment vylepšený oproti těm minulým ale nezaznamenal žádné takové srážky. „Pokud by tyto částice existovaly, naše přístroje mají dostatečnou citlivost, aby je zaznamenaly,“ řekl částicový fyzik a člen týmu Chamkaur Ghag.

Částice WIMP mají podle vědeckých předpokladů hmotnost desetkrát až tisíckrát větší než proton a s běžnou hmotou by integrovaly s pomocí velmi slabé jaderné síly. Podle současných modelů mohly vzniknout při velkém třesku.

Vzniklo by jich dostatek k utvoření temné hmoty. Možná je ale všechno nakonec úplně jinak. Tým z projektu už hledá alternativní vysvětlení tajemné hmoty. Například zkoumá možnost komplexních interakcí celého spektra různých částic.

Zdroje:
ScienceNews

Nejnovější články