Podivný tvoreček odhodí tělo i se srdcem a z hlavy mu vyroste nové

11. 3. 2021 – 23:01 | Příroda | Nedd.cz | Diskuze:

Podivný tvoreček odhodí tělo i se srdcem a z hlavy mu vyroste nové
Plž zachycený poté, co se odpojil od těla a zůstala mu jen hlava. | zdroj: Profimedia

Dva druhy slimáků jsou nadány superschopností. Vědkyně ji zaznamenaly ve videu. Nedokážou ji však vysvětlit.

Známe mnoho živočichů, kteří jsou schopni regenerovat svá těla, ještěrkám třeba dorůstá ocas. Jenže to, co dokážou dva druhy mořských slimáků (plžů z řádu zadožábrých), se příčí lidskému chápání.

Tito slimáci odhodí celé tělo a z hlavy jim od krku vyroste tělo úplně nové včetně všech orgánů – i srdce. Odhozené tělo se ještě týden pohybuje, než v něm přestane bušit srdce a odumře. Tvor pak žije s tělem novým.

Důkaz můžete vidět u druhu plže Elysia cf. marginata ve videu, které v laboratoři natočily japonské přírodovědkyně. 

„Ohromilo nás, když jsme zjistily, že hlava se hýbe hned po oddělení od zbytku těla,“ řekla Sayaka Mitohová, která se svou spolupracovníci Joči Jusaovou vede výzkum plžů na ženské univerzitě v japonském městě Nara. „Myslely jsme si, že bez srdce a dalších důležitých orgánů tvor brzy zemře, on ale regeneroval celé tělo.“

Vědkyně tuto superschopnost pozorovaly u dvou druhů slimáků -  Elysia cf. marginata a E. atroviridis. Popsaly ji ve studii publikované v magazínu Current Biology.

Mitohová a Jusaová nedokážou přesně vysvětlit, jak slimáci mohou tuto ‚dekapitaci‘ přežít. Je však patrné, že mají v krku zásobu kmenových buněk, které jsou schopné regenerovat tělo. Mohou přitom využívat fotosyntetické schopnosti chloroplastů, které získají z potravy – řas.  Chloroplasty jim umožní přežít několik týdnů potřebných k tomu, aby jim dorostl zbytek těla.

Unikátní schopnost plžů vědkyně odhalily náhodou, když studovaly dospívání plžů. Mitohová si jednou povšimla, že jeden z plžů se pohybuje, aniž by měl tělo – hýbala se jen jeho hlava. Později ke svému úžasu zjistila, že je to u těchto slimáků normální.

Výzkumnice upozorňují, že hlava se pohybovala sama okamžitě po oddělení od těla a srdce. Za několik dnů se rána v zadní části hlavy zacelila.

Potom hlavy mladých slimáků začaly požírat řasy. Během týdne se jim začalo obnovovat srdce a do tří týdnů byla regenerace dokončena. 

Snímek obrazovky (1284) Regenerace slimáků Elysia cf. marginata a E. atroviridis v průběhu tří týdnů. | zdroj: poskytnuto - Mitoh & Yusa

Starší slimáci však takovou odolnost nemají. Jejich hlavy do deseti dnů po oddělení od těla uhynuly. Ve stejné době také odumřela těla.

Není jasné, proč slimáci tuto neobyčejně náročnou operaci dělají. Japonské vědkyně připouštějí, že to může být způsob ochrany před parazity, kteří jim brání v rozmnožování.

Zdroje:
Current Biology

Nejnovější články