Proč mají octomilky větší spermie než sloni?

26. 11. 2015 – 17:17 | Příroda | roj | Diskuze:

Proč mají octomilky větší spermie než sloni?
Ne všechny spermie mají stejný tvar a rozměr (ilustrační snímek) | zdroj: Profimedia

Myslíte si, že čím větší zvíře, tím má větší spermie? Chyba lávky, platí tu naopak nepřímá úměra. A navíc, ne všechny spermie mají tvar pulce.

Největší spermie mezi všemi zvířaty mají octomilky, mají je dokonce dvakrát větší než sloni! Pokud si ale myslíte, že vypadají typicky jako pulec, asi budete překvapeni, že mimo savce se tenhle tvar v přírodě moc nevyskytuje. A ani mezi nimi ho nenajdeme vždy.

Tvary a velikosti jsou mnohem nápaditější. Třeba spermie myší a krys mají na hlavičkách malé háčky. "Vypadá to, že u některých druhů se mohou spermie spojovat hlavami a vytvářet jakési vláčky. Ty pak plavou rychleji než samostatné spermie," řek serveru Vox.cz švýcarský evoluční biolog Stefan Lüpold.

Ve svém výzkumu analyzovat spermie 100 druhů savců a našel v jejich podobě jednoduchý vzorec - čím větší živočich, tím menší spermie. Výsledky svého výzkumu publikoval v odborném magazínu Proceedings B. 

Kvalita vs. množství

Je to vlastně úplně jednoduché - delší spermie mají výhodu, lépe proklouznou "v davu" a dostanou se k vajíčku. Mají tak lepší předpoklady k tomu, aby zvítězily ty nejsilnější. Jenže... Výroba velkých spermií je pro tělo poměrně náročná a plavba je pro velké spermie taktéž vyčerpávající. 

Jsou tu navíc fyzická omezení. Varlata nejsou bezedná a je to buď, a nebo. Mohou vyrobit jen pár kvalitních spermií nabitých energií, nebo spoustu malých. A přece jen u větších zvířat musí při sprintu k vajíčku urazit delší, a tedy i mnohem vyčerpávající cestu.

Z hlediska přírody by tak bylo neefektivní, kdyby jich vzniklo jen pár, které by se mohly po cestě k vajíčku ztratit. Navíc v případě zmíněných slonů by musely být v porovnání se samičími pohlavními orgány a délkou trasy opravdu obří.

Takže to velká zvířata kompenzují množstvím - zvýší tím šanci, že alespoň jedna z nich k vajíčku trefí. 

"Naše závěry do značné míry vysvětlují rozmanitost sperma u savců," shrnuje Lüpold závěry výzkumu s tím, že pro lepší pochopení je potřeba se problémem ještě víc zabývat. 

A který savec má tedy největší spermie? Ne, člověk to není. Prvenství patří medosavci vačnatému - je velký zhruba devět centimetrů a jeho spermie měří 350 mikrometrů.

Zdroje:
Vox

Nejnovější články