První žena na Měsíci bude nosit stylový skafandr Prada

17. 10. 2024 – 11:23 | Vesmír | Radek Chlup | Diskuze:

První žena na Měsíci bude nosit stylový skafandr Prada
Design skafandru pro astronauty na Měsíc z pera módní značky Prada | zdroj: Prada

Astronauti se za dva roky projdou po Měsíci ve velkém stylu.

Dobývání kosmu vstupuje do nové éry, kdy se na vesmírném programu stále více podílejí soukromé společnosti mimo kosmický výzkum. Italský módní gigant a firma Axiom Space nyní odhalili nový stylový a praktický skafandr.

Nově uvedený skafandr AxEMU je výsledkem unikátní spolupráce mezi módním domem a společností zabývající se vývojem vesmírných technologií. Představen byl ve středu na Mezinárodní astronautické konferenci v Miláně.

„Jsme průkopníky nové éry v průzkumu vesmíru,“ cituje časopis Vogue Rusella Ralstona, výkonného viceprezidenta výstupů do vesmíru Axiom. „Poprvé využíváme odborných znalostí v jiných odvětvích k vytvoření lepšího řešení pro výzkum vesmíru.“

Osoba, která módní značce zamluvila sedadlo v první řadě nového vesmírného závodu, je Lorenzo Bartelli, marketingový ředitel Prada Group. „Jsem nesmírně hrdý na naše týmy, které pracovaly na řešeních šitých na míru pro větší pohodlí a flexibilitu astronautů,“ napsal.

Na odhalených snímcích nového skafandru logo Prada neuvidíte. Charakteristické červené linie však odkazují na kolekci Prada Linea Rossa. Jedná se o jeho nejvýraznější vizuální prvek, díky němuž vypadá oblek opravdu stylově.

Módní přehlídka na Měsíci  

Má ovšem i praktickou funkci – odlišuje velitelský tým od zbytku posádky. Na kolenou a loktech se pak nacházejí šedé záplaty. Skafandr není jen hezký na pohled. Astronautům hlavně poskytne maximální pohyblivost a flexibilitu.

Je navržen tak, aby je chránil před extrémními teplotami a lunárním prachem zejména na jižním pólu Měsíce, kde v důsledku trvalého zastínění vládnou extrémní mrazy. Tam bude poskytovat ochranu do dvou hodin, píše server Space.

Jinak budou moci astronauti v obleku provádět až osmihodinové výstupy do vesmíru. Skafandr je navíc vybaven pokročilými systémy regulace teploty, odstranění oxidu uhličitého a speciálními rukavicemi pro snazší ovládání nástrojů.

Tohle je pouze začátek. Italská značka chce rozšířit spolupráci s vesmírným programem i na budoucí mise. Firma už pracuje na nových materiálech a tkaninách využitelných při dalších kosmických programech, prozradil Bartelli.

Čtyřčlenná posádka v rámci mise Artemis III přistane na jižním pólu Měsíce v roce 2026. Vůbec poprvé se tak na lunární povrch podívá žena, barevný muž a milánská módní značka, lidstvo se tam vrátí poprvé od roku 1972 od mise Apollo 17.

Zdroje:
vogue.co.uk

Nejnovější články