Puberta v pravěku se vyvíjela stejně jako dnes, vyčetli vědci z kostí

16. 9. 2024 – 12:32 | Člověk | Radek Chlup | Diskuze:

Puberta v pravěku se vyvíjela stejně jako dnes, vyčetli vědci z kostí
Ilustrační fotografie dívky z pravěku | zdroj: Pixabay

Teenageři v poslední době ledové se od těch dnešních nelišili. Tedy alespoň v rychlosti dospívání, nikoli ve způsobu života. 

Děti dnes rostou jako z vody, ale neděje se tak rychleji než v dávné minulosti. Teenageři z doby před 25 000 lety dospívali podobným tempem jako dnešní adolescenti. Vědci z Velké Británie a Kanady to zjistili při pokročilé analýze kostí. Informuje o tom The Independent.

„My dnes máme pocit, že adolescenti vstupují do puberty velmi brzy,“ uvedla profesorka April Nowellová, paleontoložka z University of Victoria. Často se to připisuje hormonům nebo chemikáliím v životním prostředí.

Lze dokonce získat dojem, že dnešní dospívající jsou anomální. „Ve skutečnosti se však řídí plánem dospívání sahajícím tisíce let zpět do minulosti,“ upozornila expertka. Právě ona se svými kolegy zjistila, že adolescenti kdysi dospívali stejně jako moderní děti.

Tým expertů pod vedením Nowellové analyzoval starověké kosti třinácti jedinců žijících během poslední doby ledové ve věku deseti až dvaceti let s pomocí speciální techniky vyvinuté Mary Lewisovou z Univerzity v Readingu.

Vědcům umožnila identifikovat specifické markery, na jejichž základě určili průběh dospívání a další informace o těchto jedincích. „Analýzou konkrétních oblastí kosterních ostatků jsme odvodili faktory, jako je menstruace nebo lámání hlasu,“ popsala Lewisová.

Dospívali stejně, žili jinak

Její technika podrobně popsaná v časopise Journal of Human Evolution hodnotila mineralizaci špičáků a dozrávání kostí ruky, loktů, zápěstí, krku a pánve. Obecně si představujeme život v pravěku jako brutální a velice krátký. Tak to ale být nutně nemuselo. 

Analyzovaní jedinci byli v dobrém stavu a za svého života byli zdraví, napsal s odkazem na výzkum server Phys. Do puberty většina z nich vstoupila během 13,5 roku svého života a biologické dospělosti dosáhla mezi 17 a 22 lety.

Adolescenti v poslední době ledové tedy procházeli pubertou a dospíváním srovnatelně s dnešními dětmi v bohatých zemích. Zjištění pomáhá zaplnit mezeru ve znalostech o dospívání adolescentů v raných lidských komunitách, napsali odborníci.

„Někdy pro nás může být spojení se vzdálenou minulostí těžké, všichni jsme si ale prošli pubertou, i když trochu jinak,“ uvedla Nowellová. „Náš výzkum pomáhá tyto dospívající zlidštit způsobem, kterým to studium kamenných nástrojů nedokáže.“

Teenageři před 25 až 40 000 lety možná dospívali podobně jako dnešní děti, jejich životy se však dramaticky odlišovaly od toho, co známe dnes, uvedli výzkumníci. Byli neuvěřitelně aktivními členy svých komunit. Lovili, rybařili a pomáhali svým komunitám přežít.

Zdroje:

Nejnovější články