Světová populace volně žijících živočichů se nenávratně hroutí, varuje nová zpráva

15. 10. 2024 – 12:49 | Příroda | Radek Chlup | Diskuze:

Světová populace volně žijících živočichů se nenávratně hroutí, varuje nová zpráva
zdroj: David Stanley

Ještě to můžeme zastavit, ale pozor ať nezaspíme. 

Světová populace volně žijících živočichů za posledních 50 let klesla v průměru o 75 procent. Tak zní hodnocení letošní zprávy Living Planet vypracované Světovým fondem na ochranu přírody a Londýnskou zoologickou společností. Informuje o tom list The Guardian.

Nejhorší situace panuje v Latinské Americe a Karibiku, kde vědci zaznamenali úbytek volně žijících živočichů a také rostlin v průměru o 93 procent. Na druhém místě se umístila Afrika se 76 procenty a na třetím Evropa s 35 procenty.

Vymírá v Latinské Americe a Karibiku není rychlejší než v Evropě snad proto, že by na našem kontinentu nebo v Severní Americe zpomalilo. V těchto oblastech proběhlo strmé vymírání druhů dávno před rokem 1970 a zbytek světa to akorát dohání.

Tento znepokojivý trend bude zrychlovat spolu s globálním oteplováním, devastací Amazonského deštného pralesa a podmořských ekosystémů a s táním ledovců. Přiblížíme se tak k bodům zvratu, odkud už nebude návratu, varuje zpráva.

Amazonie s dalšími deštnými pralesy a lesy vypustí do atmosféry více oxidu uhličitého (CO2) než kolik ho absorbuje, oceány a moře se stanou příliš teplými a kyselými k životu a napodobí lesy, ledovce s mořským ledem už se nebudou stíhat obnovovat a ohrožené populace zvířat zase rozmnožovat.

„Jsme nebezpečně blízko bodu zvratu, pokud jde o úbytek přírody a změnu klimatu,“ uvedl Matthew Gould z Londýnské zoologické společnosti. „Víme ale, že příroda se může zotavit, pokud bude mít příležitost a my budeme mít šanci s tím něco dělat.“

Zpráva je nadhodnocená 

Zpráva je založena na hodnotách žebříčku Living Planet Index, jenž porovnává populační trendy u téměř 35 000 druhů živočichů z celého světa, ať už hovoříme o savcích, rybách, ptácích nebo plazech. Index je ale poněkud kontroverzní.

Úřady v latinskoamerických a afrických zemích nedodávají věrohodné informace, což v minulosti několikrát zvedlo vlnu kritiky. V červnu vědci publikovali článek, podle něhož žebříček označuje jako ohrožené i vyvážené populace zvířat.

„Žebříček není dokonalý, dokud však nebudeme mít k dispozici systematický odběr vzorků biologické rozmanitosti na celém světě, určitá forma takového výzkumu bude nadále nezbytná,“ uvedla Hannah Wauchopeová z Edinburské univerzity.

To ovšem neznamená, že populace mnoha druhů na planetě neřídnou. Stačí se podívat na červený seznam Mezinárodního svazu ochrany přírody (IUCN). Jeho červený index zahrnuje více než 160 000 druhů rostlin a zvířat.

Vyhynutí hrozí téměř třetině z nich – 41 procentům obojživelníků, 26 procentům savců a 34 procentům jehličnanů. Nejvíce škod nadělalo chamtivé rozšiřování zemědělské půdy na úkor přirozených stanovišť mnoha živočichů.

„To, co vidíme prostřednictvím čísel, je indikátorem hlubších změn v přírodních ekosystémech, které tak ztrácejí odolnost vůči vnějším šokům a změnám. Psaní této zprávy bylo obtížné. Jsem v šoku,“ přiznal Mike Barett z Londýnské zoologické společnosti.

Zdroje:

Nejnovější články