Vědci odhalují tajemství staré civilizace na Kanárských ostrovech

2. 3. 2024 – 8:43 | Člověk | Pavel Makal | Diskuze:

Vědci odhalují tajemství staré civilizace na Kanárských ostrovech
zdroj: Profimedia

Týmy archeologů pracují na vysvětlení původu obyvatel

V srdci Kanárského souostroví, kde se Atlantský oceán setkává s drsnými břehy ostrova El Hierro, se odehrává příběh odolnosti a přizpůsobivosti, který trvá již více než tisíc let. Nedávné úsilí místních archeologů vrhlo nové světlo na záhadnou historii prvních obyvatel těchto ostrovů a odhalilo příběhy, které zpochybňují dlouholeté předpoklady a nabízejí hluboký pohled na přežití člověka v náročných podmínkách.

První osadníci Kanárských ostrovů, kteří přišli ze severní Afriky přibližně před 1800 lety, založili navzdory nepřízni osudu prosperující komunity. Přestože ve své sopečné domovině čelili každodenním výzvám, tito dávní Kanařané nejen přežili, ale po staletí vzkvétali a zanechali po sobě stopy své existence v podobě sýpek, skalních obydlí a lidských ostatků, které se díky suchému klimatu pozoruhodně zachovaly.

Archeolog Jonathan Santana z Univerzity v Las Palmas de Gran Canaria (ULPGC) zdůrazňuje, jak velkým výzvám museli tito dávní obyvatelé ostrova ve svém každodenním životě čelit. Od zemědělských omezení až po genetickou izolaci - přežití na těchto odlehlých ostrovech bylo neustálým bojem.

Vědci jako Santana dnes spolu s týmem místních archeologů využívají nejmodernější nástroje k odhalení záhad obklopujících původ a životní styl dávných Kanárců. Klíčové otázky, jako například způsob, jakým se na souostroví dostali, a rozdílnost plodin a kultur na různých ostrovech, jsou konečně zodpovězeny a nabízejí neocenitelné poznatky o adaptaci člověka na náročné prostředí.

Nedávné studie vedené genetičkou Rosou Fregelovou z univerzity v La Laguně odhalily silné genetické vazby mezi starověkými Kanárci a amazonskými kulturami v severní Africe. Tato zjištění spolu s důkazy o starověkých zemědělských praktikách a rozšíření domestikovaných plodin poskytují přesvědčivé příběhy o migraci, adaptaci a kulturní výměně.

Uprostřed pozoruhodné odolnosti starověkých Kanárců se však skrývá temnější příběh plný konfliktů a strádání. Archeologické nálezy odhalují vysoký výskyt násilí mezi těmito ostrovními komunitami a vrhají světlo na drsnou realitu života v prostředí s omezenými zdroji.

Uprostřed problémů se však objevují i příběhy o vynalézavosti a kulturním bohatství. Objev starověkých sýpek na útesech a genetická linie moderního kanárského ječmene zdůrazňují přizpůsobivost a kulturní hloubku těchto raných společností.

S postupujícím výzkumem se nejen odkrývá minulost, ale také se utváří současná identita obyvatel Kanárských ostrovů. Začlenění dávného genetického dědictví do moderních kulturních vyprávění podtrhuje odolnost a kontinuitu kanárské identity tváří v tvář staletým změnám.

Zdroje:

Nejnovější články