Články autora: red

Komerční sdělení

Největší mýty šířené o 5G na internetu

V souvislosti s plánovaným zaváděním 5G sítí se otevírají nejen diskuse nad tím, jestli bude přínos 5G sítí dostatečně velký na to, aby vyvážil různá potenciální rizika s nimi spojená, ale vznikají i další mýty a nepravdy související s vysokým očekáváním od toho, co 5G přinese běžnému uživateli internetu. U nás se téma stalo frekventovanějším v době, kdy se budou dražit frekvence potřebné pro jejich provoz. Český telekomunikační úřad dokonce zřídil e-mailovou adresu, kde sbírá veškeré nesmyslné zprávy týkající se nepravdivých informací o 5G, a je připraven je na svých stránkách vyvracet.
Magazín

Jsou tablety s vitaminem C v zimě jen placebo?

Tablety s vitaminem C patří do lékárniček nejedné rodiny, která se jím v zimě ochrání proti virům. Jenže tomu skutečně tak? Bez konzumace ovoce a zeleniny jsou tablety jako potravinový doplněk k ničemu.
Člověk

Rádi si o víkendu přispíte? Trpíte sociálním jet lagem

K tomu, abyste trpěli pásmovou nemocí, nepotřebujete dlouhý let. Stačí vypínat o víkendu budík a pár hodin si přispat. Jednoduše tak může vzniknout takzvaný sociální jet lag, který s sebou nese snížený duševní výkon, přibírání na váze či riziko chronického onemocnění. Nejvíce jím trpí "sovy".
Magazín

Evropské řeky jsou plné kokainu. Úhoři jsou kvůli němu hyperaktivní

Evropské řeky, zejména pak v okolí velkých měst, kromě jiného odpadu oplývají i pestrou nabídkou drog. Bohužel pro ohrožené úhoře, kterým i stopové množství kokainu huntuje tělo a může ohrožovat jejich šanci na rozmnožování... Jsou po něm hyperaktivní a zároveň trpí úbytkem svalů, poškozením žáber a hormonálními změnami.
Příroda

Za šíření moru mohly obchodní cesty, ukázala studie

Jen v 15. století měl mor v Evropě na svědomí 50 milionů obětí. Během tří velkých pandemií pak po světě zemřelo více než 200 milionů lidí. Nová studie potvrzuje, že v jeho šíření hrály zásadní roli obchodní cesty. Dostupnost cestování má podíl na šíření moru i v dnešní době, nemoc totiž stále ještě neřekla své poslední slovo.
Člověk

V batolatech dříme duch pravých ekonomů

Už v deseti měsících děti umí prokázat matematickou analýzu. Dokážou si spočítat, jak lidem záleží na konkrétní věci podle toho, co jsou schopni pro její získání udělat, ukázala studie vědců z Harvardovy univerzity a Massachusettského technologického institutu.
Člověk

Dobří vypravěči mají větší šanci na vztah, potvrdila studie

Pouhý dostatek jídla, pití a střecha nad hlavou nestačí k životu ani přírodním kmenům. Potřebují i něco víc - a studie londýnské univerzity UCL ukázala, že je to vyprávění příběhů. Umění dobrého vypravěčství lidem zvedá společenský status a oblibu u ostatních. Ti jsou za dobré historky obětovat i dobré jídlo.
Příroda

Proč v Irsku nežijí žádní hadi?

Legenda praví, že svatý Patrik nejenže do Irska přinesl křesťanství, ale také zemi zbavil hadů. Možná má světec na kontě různé zázraky, ale likvidace hadů mezi ně nepatří. Ve skutečnosti totiž v zemi hadi nikdy nežili. Proč?