Miláčku, voní ti telefon!

19. 6. 2014 – 21:08 | Technologie | Lukáš Grygar | Diskuze:

Miláčku, voní ti telefon!
Můžeš mě prosímtě provonit? | zdroj: Indiegogo

Představte si, že jdete kolem květinářství, parfumerie nebo klidně řeznictví a ucítíte vůni, která vás oblaží natolik, že ji budete chtít poslat dál. Žádný problém!

Něco podobného totiž dokáže přístroj oPhone DUO, který představila firma Vapor Communications. Prostřednictvím aplikace oSnap, která je už teď ke stažení zdarma na App Store, do něj můžete zaslat něco na způsob „aromatické SMS“ a přístroj ji příjemci „zavoní“. Historicky prvním takovým přenosem se stalo poslání vůně makarónů a šampaňského z Paříže do New Yorku.

Kdo by ale doufal, že Vapor Communications přišli s nějakým revolučním snímáním a hlavně generováním vůní, toho realita zklame. Aplikace totiž funguje jako pevně daná paleta vůní, které v telefonu ručně vyberete a aromatické kapsle v oPhonu u příjemce pak do vzduchu vypustí vámi namíchanou kombinaci.

oSnap zdroj: Apple oSnap zdroj: Apple

Úplné zklamání to ale není: paleta obsahuje dvaatřicet různých aroma, ze kterých můžete vybrat dvě sady po čtyřech vůních, a to znamená zhruba 300 000 různých kombinací k oblažení smyslů příjemce. Ten má zároveň plnou kontrolu nad tím, jaké kapsle si do přístroje nasadí – pokud byste se chtěli mstít nějakým obzvlášť nevábným zápachem, bez příslušné kapsle na straně adresáta si neškrtnete.

Spoluzakladatel celého projektu, harvardský profesor David Edwards, navíc zdůraznil, že čuch průměrného člověka nedokáže souběžně rozlišit více než čtyři různé složky libovolné vůně, a proto je podle něj pachový arzenál oPhonu více než dostatečný.

oPhone HotSpot zdroj: Indiegogo

Budeme si za pár let kromě fotek našich snídaní a obědů souběžně posílat i jejich vůně? To je v tuhle chvíli ve hvězdách, respektive v kampani, kterou projekt spustil na portálu Indiegogo. Zatím se můžete zastavit u jednoho z předváděcích míst, kde jsou prototypy oPhonu k obhlédnutí – tedy vlastně očuchání!

Zdroje:
Indiegogo

Nejnovější články