Podívejte se na 'hříbata' nejmenšího mořského koníka

8. 7. 2014 – 11:00 | Příroda | Lukáš Grygar | Diskuze:

Podívejte se na 'hříbata' nejmenšího mořského koníka
Hippocampus bargibanti vypadá jako korál, na kterém žije | zdroj: Yusmar Yahaya

Kdo má rád poníky, protože jsou to malí koňové, toho nadchnou pygmejští mořstí koníci. Dorůstají délky jednoho až dvou centimetrů a nedávno se podařilo odrodit první mláďátka v zajetí.

Šlo přitom o druh Hippocampus bargibanti, který žije v přírodě pouze mezi korály, konkrétně v koloniích rohovitek. Zatímco rohovitky lze chovat i k akváriích, s koníky tohoto druhu byl odjakživa kříž: vzhledem k jejich velikosti a hlavně perfektní kamufláži byli odhaleni až díky náhodě, kdy si jich všiml biolog, studující právě rohovitky.

zdroj: YouTube

Průlom v chovu se podařil kalifornské Akademii věd. Na výše uvedeném videu se můžete podívat jak na průběh romantického páření, tak na jeho výsledek, kterým je záplava vrtících se mrňat!

U koníků je přitom porod velmi výjimečná záležitost – má ho na starosti muž! Samička naplní jeho ocasní vak až tisícovkou vajíček, které pak sameček v následujícím týdnu až měsíci odnosí. A porod samotný? Řekněme, že mořský koník má v sobě kanón na děti!

zdroj: YouTube

Když je po všem, klesá unavený tatínek k zemi, zatímco samička se vůbec neupejpá pokračovat ve výdeji vajíček, jako by si myslela, že porod je nějaká zívačka!

Ale kdyby se přecejen mělo zívat, i na to jsou mořští koníci vybaveni. Pokud vás nedojala jejich drobota, zívnutí by mělo rozněžnit i toho největšího cynika!

Zdroje:

Nejnovější články