Velký comeback pro Brontosaura?

16. 4. 2015 – 20:18 | Příroda | Karolína Lajblová | Diskuze:

Velký comeback pro Brontosaura?
Takhle si Brontosaura představoval slavný český malíř Zdeněk Burian | zdroj: tisková zpráva

Jeden z nejznámějších pravěkých tvorů „ztratil“ své jméno již před desetiletími. Nový výzkum ukázal, že i 100 let staré hypotézy mohou na základě nových nálezů, vědeckých metod a přístupů selhat.

Veřejností stále velmi oblíbený jurský velikán byl objeven v Severní Americe roku 1879 paleontologem O. C. Marchem a pojmenován jako Brontosaurus excelsus. Ale již v roce 1903 přední vědci té doby rozhodli, že výše jmenované fosilie patří pouze zástupcům již dříve stanoveného rodu Apatosaurus. Muzejní vzorky byly tedy přejmenovány, učebnice přepsány a Brontosaurus zapadl v prachu dějin.

To se ale nyní může změnit. V důsledku objevení nových vzorků dinosauřích kostí vznikla studie uvádějící Brontosaura opět jako platného zástupce „zaniklého“ rodu. Výsledky byly publikovány v časopise PeerJ.

Výzkum, který vedl Emanuel Tschopp z univerzity v Lisabonu, se zabýval podrobnou analýzou jednotlivých koster této populární skupiny sauropodů z čeledi Diplodocidae bez ohledu na jejich dřívější určení. Nakonec bylo vyhodnoceno téměř 500 klíčových aspektů, které byly použity při rekonstrukci příbuznosti jednotlivých dinosaurů a jejich evolučních vztahů.

„Rozdíly, které jsme našli mezi Brontosaurem a Apatosaurem byly přinejmenším takové jako mezi blízce příbuznými rody," vysvětlil Dr. Roger Benson, spoluautor studie z univerzity v Oxfordu. V tomto případě byl výzkum podpořen četnými nálezy dinosauřích koster posledních let.

Bližší prozkoumání fosílií původně označených jako Brontosaurus ukázalo, že často přehlížené aspekty jako tvar lopatky, páteře a kotníkových kostí byly ve skutečnosti velmi zásadní. ,Našim záměrem nebylo oživit tohoto oblibeného dinosaura. Zaroveň by ale nebylo fér, aby Brontosaurus s Apatosaurem stále patřili do jednoho rodu," tvrdi Tschopp a jeho kolegové.

Zdroje:
livescience.com, PeerJ

Nejnovější články