5 triků, jak opticky zvětšit malou kuchyň

24. 3. 2021 – 8:30 | Nedd | Inzerce

5 triků, jak opticky zvětšit malou kuchyň
zdroj: Unsplash

Kuchyň je místo, kde začínáme svůj den šálkem silné kávy a končíme ho dobrou večeří. Ani malá kuchyň přitom nemusí znamenat rezignaci na maximálně funkční prostor a velké kulinářské nápady. Přečtěte si tipy, které i ten nejmenší kuchyňský kout promění ve vzdušný prostor pro všední i nevšední vaření.

1. Světlé barvy jsou základ
Největším pomocníkem v boji se stísněným prostorem jsou barvy. A to v jakékoliv místnosti. V kuchyni pak světlá dlažba a obklady umí optické divy. Možná sice podlaze při vaření příliš pozornosti nevěnujete, ale ta tmavá a matná pohlcuje světlo a opticky tak prostor ještě zmenšuje. Naopak světlé a lesklé dlaždice světlo odráží a kuchyň tak provzdušní. Ideální je pak mít také kuchyňskou linku ve světlém odstínu.

Že se vám nechce pouštět do kompletní rekonstrukce kuchyně? Obklady za kuchyňskou linkou oživíte i bez bourání. Samolepící fototapety za kuchyňskou linku jsou odolné a ve světlých odstínech dodají kuchyni další rozměr.

2. Buďte minimalisté
Dejte sbohem dekoracím a dalším drobnostem, které ubírají prostoru na vzdušnosti. Čím méně věcí na kuchyňské lince zůstane, tím větší bude kuchyně vypadat. Stojany na nože, mixéry nebo dózy na potraviny schovejte do úložných boxů, přihrádek nebo do skříněk a na lince ponechte jen nezbytnosti pro každodenní vaření.

3. Sklo přidá další rozměr
Skleněný jídelní stůl, průhledné plastové židle nebo prosklená dvířka kuchyňské linky. Průhledné materiály dodají kuchyni i přilehlému jídelnímu koutu větší rozměr. A celou místnost tak rázem opticky zvětší.

4. Méně úchytek, více prostoru
Jednoduché linie a velké plochy působí vždycky vzdušně. Pokud tak plánujete rekonstrukci, rozhodně volte kuchyňskou linku bez úchytek. Kuchyň bude působit mnohem prostorněji, navíc otevírání zásuvek a skříněk pro vás bude daleko pohodlnější.

5. Myslete vertikálně
A nakonec pro vás máme jeden praktický tip, jak získat v malé kuchyni více místa. Pokud v kuchyni bojujete s nedostatkem prostoru, využijte stěny na maximum. Horní skříňky nechte připevnit klidně až ke stropu a rovnou ve dvou řadách. Další variantou jsou úložné boxy. Můžete do nich ukládat porcelán, který tak často nevyužíváte, nebo třeba drobné spotřebiče a umístit je na horní skříňky. A nezapomeňte využít i volný prostor pod nimi. Závěsný odkapávač ušetří místo vedle kuchyňského dřezu, magnetická lišta je praktická na nože a nástěnné organizéry zase na všechny kořenky a dochucovadla, které potřebujete mít během vaření po ruce.

Zdroje:
Inzerce

Nejnovější články