Afričtí sloni se rozpoznávají podle jmen, překvapila nová studie

11. 6. 2024 – 16:31 | Příroda | Radek Chlup | Diskuze:

Afričtí sloni se rozpoznávají podle jmen, překvapila nová studie
Afričtí sloni si projevují náklonnost pomocí chobotů. | zdroj: Profimedia

Jmény na sebe volají a reagují na ně.

Lidé se jmény oslovují a psi na ně slyší. Nová studie mezinárodního týmu biologů publikovaná v časopise Nature Ecology & Evolution zjistila, že tuto mezi divokými zvířaty vzácnou schopnost mají i afričtí sloni.

Sloni jsou společenskými a velice chytrými zvířaty s velkou pamětí. A podle nové studie se rovněž oslovují jmény. Jména jsou součástí jejich pestré palety vydávaných zvuků od troubení po lidským uchem neslyšitelné dunění.

Výsledky vědce překvapily, ale smysl dávají. Sloni žijí ve velkých sociálních strukturách a rodinných skupinách. Často se rozdělují a zase spojují. Specifickou vokalizací se rozpoznávají a reagují na ni, díky čemuž se zase mohou shledat.

Nejen že používají specifické vokalizace pro každého jednotlivce, ale i rozpoznávají a reagují na jim určené volání. Ignorují přitom volání adresované někomu jinému, napsal s odkazem na vedoucího studie Michaela Pardona list The Guardian.

Profesor behaviorální ekologie z Colorádské státní univerzity v USA vysvětlil, že sloni mohou vyhodnotit, jestli hovor patřil jim, jeho pouhým vyslechnutím. Vědci to zjistili provedením analýzy sloního volání i výzkumem přímo v terénu.

Jsou nám podobní  

Tým s pomocí algoritmu umělé inteligence prošel záznamy volání dvou skupin slonů z keňské národní rezervace Samburu a národního parku Amboseli a v džípech sledoval, kdo z nich volal a kdo na volání reagoval.

Například pozoroval matky volající svá mláďata nebo vůdčí samice na opozdilce, kteří se ke skupině připojili. „Pokud se staráte o velkou rodinu, musíte být schopni říci: ‚Hej, Virginie, pojď sem!‘“ řekl ekolog Stuart Pimm z Dukeovy univerzity.

Počítačový model poté předpovídal, který slon byl osloven ve 28 procentech případů, zřejmě s použitím jeho jména. Sloni se jmény podle agentury AP nevolají ve všech případech a stále není jasné, jaké zvuky jména zahrnují.

Vědci své výsledky otestovali tak, že záznamy pouštěli jednotlivým slonům a sledovali jejich reakce. Na nahrávky s jejich jmény reagovali energičtěji, mávali ušima a zvedali choboty. Zvuky určené ostatním naopak ignorovali.

Sloni jsou nám tedy podobnější, než jsme si mysleli. Jen lidé a tito chobotnatci si totiž vymýšlejí vlastní jména, s nimiž se oslovují a reagují na ně na rozdíl od papoušků, kteří jen napodobují signální zvuky. Kromě slonů si vymýšlejí jména ještě delfíni. 

Zdroje:

Nejnovější články