Alkohol zvyšuje riziko rakoviny, žádné bezpečné množství neexistuje, varuje zpráva

6. 1. 2025 – 11:03 | Člověk | Radek Chlup | Diskuze:

Alkohol zvyšuje riziko rakoviny, žádné bezpečné množství neexistuje, varuje zpráva
Pít do polopita, jíst do polosyta? Alkohol tohle předsevzetí nabourává | zdroj: Kimery Davis

Jakákoli konzumace alkoholu je nebezpečná.  

Alkohol zvyšuje riziko vzniku rakoviny. Nebezpečný je i v malém množství, varuje v nové zprávě oceněné odborníky hlavní lékař Spojených států a šéf federálního Úřadu pro veřejné zdraví Vivek Murthy. Americké úřady chtějí prosadit, aby etikety alkoholických nápojů obsahovaly varování před touto zákeřnou nemocí.

Zpráva podle serveru CNN důrazně varuje americkou veřejnost (platí to však globálně) před nebezpečím konzumace alkoholu. Zvyšuje totiž riziko vzniku sedmi typů rakoviny a ani střídmé popíjení není z dlouhodobého hlediska bezpečné.

Murthy rovněž vyvrací mýtus, že alkohol může být v malém množství přínosný pro zdraví. Je škodlivý a platí to také o červeném vínu. To sice podle Národní akademie věd, inženýrství a medicíny snižuje rizika kardiovaskulárních chorob, zároveň však zvyšuje riziko vzniku rakoviny. Jeden zdravotní benefit tak vyváží hrozba.

„Kdysi jsme si skutečně mysleli, že červené víno zvyšuje riziko některých druhů rakoviny, ale pozitivní účinky na kardiovaskulární onemocnění převažovaly nad těmi negativními,“ sdělil Dr. Otis Brawley, onkolog z Johns Hopkins University a bývalý hlavní lékař USA.

Tuto myšlenku navíc v posledních letech vyvrátila celá řada výzkumů. „Lidé musí být varováni. Neexistuje žádné bezpečné množství alkoholu,“ podpořil Brawley zprávu.

„Dokonce ani lehké popíjení není přínosné a ve skutečnosti může být zdraví škodlivé,“ souhlasil s Murthyho zprávou i Brian P. Lee, doktor a profesor z University of Southern California.

Ohroženější jsou ženy

Podle nové zprávy je alkohol v USA třetí nejčastější příčinou rakoviny po tabáku a obezitě. Zvyšuje riziko vzniku rakoviny prsu, tlustého střeva, jícnu, jater, úst, hrdla a hlasivek. Nezáleží přitom na tom, jaký nápoj konzumujete – jestli pivo, víno nebo tvrdý alkohol. Riziko roste spolu s vyšší spotřebou. Zapomínat nesmíme ani na kouření, které spolu s alkoholem tvoří smrtící koktejl.

Alkohol se v našem organismu metabolizuje na chemickou látku zvanou acetaldehyd, jež poškozuje DNA. To může vést k nekontrolovanému dělení buněk a vzniku rakoviny. Také mění hladiny hormonů jako estrogen a testosteron, což může zvýšit riziko vzniku této nemoci v místech citlivých na hormony – v prsu nebo prostatě.

Celkem 100 tisíc Američanů ročně onemocní kvůli alkoholu rakovinou a 20 tisíc jich zemře, upozornil Murthy. To je více než počet zabitých šoférů pod vlivem alkoholu. Ročně jich na amerických vozovkách zahyne 13 500.

Alkohol ohrožuje více ženy než muže. Jakmile se žena dožije 80 let, má 17procentní šanci, že během svého života onemocní rakovinou, a to i za předpokladu, že vypije méně než jeden nápoj týdně.

Lee vysvětlil, že ženy jsou na alkohol náchylnější, protože jsou „tělesně menší“. Při stejném množství nápojů jako muži mají v krvi vyšší hladiny alkoholu a vystavují mu tak více svých buněk.

Americké úřady doporučují podle zprávy vydávat na etiketách alkoholu varování před rakovinou. V současnosti se vyžadované varování týká rizika konzumace alkoholu v těhotenství nebo za volantem.

Zdroje:

Nejnovější články